ZETApress

hírportál

Kezeletlen macskák

Cica az állatorvosnálSzinte soha nem látja állatorvos a hazai macskák felét. Házi kedvenceink elhanyagoltsága az emberre is veszélyes betegségek terjedésével fenyeget! ? tudatta Mádi-Krezinger Cintia Senior PR tanácsadó. A hazai macskatulajdonosok csaknem fele soha, vagy két évnél ritkábban viszi háziállatát.

Kutatás a macskatulajdonosok körében címmel tavaly januárban végzett átfogó felmérés rávilágít arra is, hogy a kullancsok és bolhák ellen a cicák több mint felét egyáltalán nem vagy csak fertőzés esetén védik, s ez számos, emberre is veszélyes betegség terjedését segítheti elő. Az MSD Animal Health állatgyógyászati vállalat megbízásából készített friss tanulmány a magyarországi macskákkal kapcsolatos tulajdonosi attitűd aggasztó helyzetére világít rá: a macskák 43 százalékát soha vagy két évnél ritkábban látja állatorvos.

Az orvost nem látogatók 85 százaléka többnyire azzal az indokkal nem jár a macskájával ellenőrzésre, hogy az állat nem tűnik betegnek, baj esetén pedig úgyis elviszi, 11 százalékuk pedig anyagi okokra hivatkozik. A felmérésből kiderül az is, hogy a macskatartók közül jóval kevesebben gondoskodnak kedvenceik rendszeres állatorvosi ellenőrzéséről a kutyatulajdonosokhoz képest, akik már nagyobb mértékben ismerték fel az állatorvosi vizsgálatok fontosságát.

Az állatorvosi látogatások hanyagolása a falvakban a legjellemzőbb, ahol a cicákat többnyire (73 százalék) praktikumból tartják, azaz nem társállatként, hanem haszonállatként tekintenek rájuk. Állatorvoshoz rendszeresen, legalább évente egyszer a Pest megyében, a középső régióban és az északnyugaton élők járnak, főleg azok a gazdák, akik a macskához saját bevallásuk szerint érzelmileg kötődnek (27 százalék), családtagként tekintenek rá. Mindössze a válaszadók 43 százaléka viszi el évente macskáját állatorvoshoz, elsősorban a kötelező oltások (46 százalék), illetve a külső és belső élősködők elleni védelem (24-24 százalék), kisebb arányban pedig az ivartalanítás (12 százalék), illetve általános állapot felmérés (11 százalék) érdekében.

A kutatás arra is rávilágít, hogy a bolhák és kullancsok ellen csak a tulajdonosok alig több mint 40 százaléka védi a macskáját. Összesen 56 százalékuk azonban egyáltalán nem, vagy csak utólag, a fertőzés bekövetkezte után gondoskodik a paraziták elleni védelemről. A külső paraziták ellen védő készítményeket vásárlók elsősorban a macskák megóvása miatt választották a termékeket (66 százalék), és csak 44 százalékuk döntött a készítmények mellett a háziállat környezetében élő embereket fenyegető egészségügyi kockázatok miatt.

A macskák éves vakcinázása és gyakori állatorvosi vizsgálata elengedhetetlen, mivel rájuk különösen jellemző, hogy jól tudják leplezni a betegségeket, ezért a tulajdonosok sokszor csak későn veszik észre, hogy baj van. A rendszeres orvosi konzultáció a külső paraziták elleni védelem miatt is javasolt, hiszen a kullancsok és bolhák az emberekre veszélyes betegségeket is terjeszthetnek.

Aggodalomra ad okot az is, hogy a kutatás alapján sokan nincsenek tisztában az állatorvos rendszeres felkeresésének elmulasztásából fakadó veszélyekkel. Bár a válaszadó macskatartók kétharmada hallott már a veszettségről, csupán felük védekezik az életveszélyes betegség ellen kedvence beoltatásával. Az éves védőoltási program követése, a rendszeres féregtelenítés, valamint a külső élősködők elleni megfelelő, korszerű készítmények alkalmazása azonban alapvető fontosságú mind a macska, mind az állattal érintkező emberek egészsége szempontjából.

Szóljon hozzá!