ZETApress

hírportál

Szenes-kampány a kutyákért

Szenes Andreának fontos az állatvédelmi törvény betartatása, ezért az állatvédelem mellett kampányol. A közéleti személyiség gyerekkora óta tart kutyát, akik sokszor televíziós műsoraiban is helyet kapnak. Kevesen tudják róla, hogy kutyapszichológiával is foglalkozik ? tudatta a Presston PR, Andrea kommunikációs és stratégiai partnere.

Andi szerint a kutyák mindenki életét gazdagítják, s ha már emberiesítettük őket, akkor megérdemlik azt is, hogy emberi bánásmódban részesüljenek! Andrea ezért örül az állatvédelmi törvény újbóli átgondolásának, mert a kutyák fontos szerepet töltenek be életében. Kertes házban nőtt fel a Rezső téren, így gyerekkorától kezdve mindig volt kutyája. Gyerekként előbb egy Bobby nevű kuvasz?német-juhász keverék, majd egy Dandy névre hallgató dalmata volt a társa.

? Később édesapámmal, Szenes Ivánnal közösen 4 kutyánk lett. Luna és Susi egy fekete és egy fehér német-juhász, ők ma is elég sokat szerepelnek a műsoraimban. Mellettük volt egy fiú és egy lány Bernáthegyink, Fliki és Debóra. 10 év után sajnos ők elmentek, és a helyükbe Red, egy új Bernáthegyi lépett. Sok kutyánk ihlette, hogy egy kutyás dalt is írtunk közösen, Embertréning kutyásoknak címmel. Ebben szerepel a sokat idézett mondat, hogy aki a kutyát szereti, rossz ember nem lehet! ? meséli Andrea.

A kutyákhoz fűződő szoros viszonya is magyarázza, hogy Szenes Andrea nagyon is aktuálisnak gondolja az állatvédelmi törvény újragondolását. Ugyanakkor kutyapszichológusként azt is jól látja, mi mindent adnak a kutyák az embereknek. ? A kutya az ember életéhez nagyon sokat tud hozzátenni. Olyan módon és fokon kommunikál az emberrel, amire ember nem képes. A kutyát egykor inkább használati értéke miatt tartották ? megmelegítette az embert, őrizte a házat ?, azonban mára érzelmileg is fontos szerepet tölt be a családokban. Ha már az ember maga mellé szelídítette a kutyát, akkor feladatunk az is, hogy megvédjük mindazoktól az atrocitásoktól, amelyektől embertársainkat is. Az az alapvető feladatunk, hogy ne a farkastörvényeket hozzuk át az emberi társadalmunkra, hanem a humán törvényeket érvényesítsük a kutyák világára is. Továbbá fontos az is, hogy ha van egy jogszabály, az megfelelőképp legyen érvényesítve is ? figyelmeztet a kutyapszichológusként is dolgozó Szenes Andrea.

Andrea saját kutyáit családtagnak tekinti. A kutyák a természetes életmódhoz való kötődést jelentik számára. Sokat sétál, és szinte minden nap biciklizik velük, ha csak az időjárás engedi. Úgy véli, a kutyái különlegesek. ? A fehér német-juhászom például egy éneklő kutya. Ha édesapám zongorázott, vagy ha valaki énekelni kezd a közelében, átveszi a dallamot és ő is énekel. Rednek is többféle képessége van, például ki tudja nyitni az ajtókat. A Bernáthegyi egyébként is embermentő fajta. Nemcsak jókedvet sugároz, ahogy a Beethoven-filmekben is láthatjuk, de egészen olyan, mintha ember lenne, csak nem beszél. Nagy bohóc, rengeteg vicces helyzetet teremt, egy hatalmas jóság, ami jó tesz az embernek ? fűzte hozzá Andrea, aki úgy véli, fontos, hogy már gyerekkorban megtanulja mindenki a felelős állattartás szabályait, akár a családban, az oktatási rendszerben vagy épp a közművelődés színterein. Egy jól megfogalmazott jogszabály ehhez is támpontot adhat!

Szóljon hozzá!