ZETApress

hírportál

Kinek segítsünk?

Kivert kutyaAz interneten gyakran olvashatunk kivert és megkínzott kutyákról. Ilyenkor összefognak a segítőkész állatbarátok. Vannak, akik adományokkal segítenek, mások csak erkölcsi támogatást adnak. Megmozdul közben a másik oldal is: Miért nem a rászoruló embereken, a sok-sok hajléktalanon segítünk? ? olvasható a kommentárokban.

S tényleg, miért fontosabbak sokaknak az embereknél az állatok? ? Mert ők kiszolgáltatottak nekünk, míg az ember tehet a sorsáról és a sorsáért! Egyikünk sem döntheti el, hová születik, de a felnőtt ember kereshet olyan helyet, olyan elfoglaltságot, ahol jól érzi magát. Ha éhes, ha szomjas, de nincs munkája, kéregethet és előbb utóbb megszánja valaki. A kutya viszont csak azt kapja, amit a gazdája elébe tesz. Ha rövid láncra kötik és megéhezik, nem mehet beszerzőkörútra, mert helyhez kötött. Ha a kánikulában nem kap vizet, nem mehet el a vízhez, hiszen a lánca sem engedi. A kertben, udvarban láncon is elvégezheti a kis- és nagy-dolgát, de a lakásban tartott kutya ezt is csak akkor teheti, amikor leviszik sétálni.

Sétálni, írtam, pedig sok kutyának ez kevés, mert futkározni szeretnének. A mozgékony gazdák kutyái ebben szerencsések, de kérdés, hogy jó-e kerékpár után futni pórázon? Nem lehet közben megszimatolni a fákat, bokrokat. Akad ennek az ellenkezője is. Több olyan ? és nem is csak idős ? gazdit ismerek, aki rövid pórázra fogva viszi ki reggel-este 5-10 percre háza elé kutyáját, csak lassan megy mögötte, folyton visszafogja, s nem engedi, hogy kifutkározza magát. Ezt egy szegény emberrel, egy hajléktalannal se lehetne megtenni, hisz ő bármikor, bárhová elfuthat és elmehet.

Ha egy embert bántalmaznak, megvédik törvényeink. Ha megsérül, ha megbetegszik, alanyi jogon kap orvosi, kórházi segítséget. Egy kutyát bárki bántalmazhat, agyonüthet, hiába lehet 11 éve három év letöltendő szabadságvesztést kiszabni, megússza felfüggesztettel, vagy nevetségesen alacsony pénzbüntetéssel. A beteg kutyát csak pénzért gyógyítja meg az állatorvos, s ha gazdájának nem telik rá, hagyja elpusztulni. Akkor most ki a kiszolgáltatottabb közülünk? Az ember vagy az állat érdemel-e több segítséget, több könyörületet? Remélem, a válasz mindenkinek egyértelmű!

2 hozzászólás

  1. Nem jár ingyenes ellátás! Őszintén szólva meglepett az a megállapítás, hogy a beteg ember alanyi jogon jogosult orvosi ellátásra 25 évvel a rendszerváltás után. Nem jogosult alanyi jogon ellátásra egyetlen ember sem kis hazánkban. Ellátást csak akkor kap ?térítésmentesen?, ha egészségbiztosítási járulékfizető vagy egykor járulékot fizetett nyugdíjas/járadékos, tehát TAJ-száma mögött jogosultságigazolás van. Ha jogosultságát nem tudja igazolni, akkor térítés ellenében jogosult ellátásra. Ha orvoshoz fordulunk, minden esetben ellenőrzik a rendszerben, hogy jogviszonyunk rendezett-e, tehát nemcsak az állatorvos, hanem az ?emberorvos? is pénzért gyógyít, csak ezt nem minden esetben fizetjük meg közvetlenül, hanem közvetetten, járulékbefizetés formájában törlesztjük a gyógyításunk árát.

  2. Tisztelt Járulékfizető! Amit leírt, természetesen igaz, de írásom lényege más volt. Ha egy embert elüt az autó, vagy összeesik az utcán, a mentő rögvest megjelenik. Nem keresnek nála TAJ-kártyát és egyéb igazolványt, megkezdik ellátását, majd a legközelebbi kórházba viszik, ahol folytatják az életmentést, mely mindenkinek alanyi jogon jár! Csak azután foglalkoznak az anyagiakkal, ha ez megtörtént. A kutyáknál más a helyzet, a gazdáiktól előbb pénzt kér az állatorvos, s csak utána menti meg az életét. Épp ezért kellenek a nagylelkű adományozók, akik olyan menhelyeket támogatnak, melyek átveszik a fizetésképtelen gazdik anyagi terheit!