ZETApress

hírportál

Meggyűrűzték a testvéreket

Kabasólyom 01Gyűrűt kapott a MAVIR távvezetékoszlopán, műfészekben kikelt kabasólyom testvérpár ? tudatta Hackl Mónika kommunikációs vezető. A helyszínen követhették nyomon az érdeklődők, amint természetvédelmi szakemberek a MAVIR munkatársainak segítségével meggyűrűzték a július közepén kikelt fiókákat, akik nevet is kaptak.

A MAVIR telepített kamerájának köszönhetően a fiókák fejlődését naponta több százan kísérték figyelemmel az interneten. A két kabasólyom-fióka az ornitológiai gyűrűt és nevet a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. és a LIFE projekt madárvédelmi programjának keretében kapta. A gyűrűzés a fokozottan védett madarak populációjának nyilvántartása és vándorlásaik megfigyelése miatt szükséges.

A fiókák a MAVIR egyik nagyfeszültségű távvezetékoszlopra ? a közel 25 méteres magasságban ? telepített mesterséges fészekben keltek ki júliusban. A MAVIR Műfészek Programjának sikerét mutatja, hogy egyszerre három, különböző ragadozó madárfajhoz tartozó pár is vetélkedett a költőhelyért és vörös vércse tojás is került a fészekbe. Így elméletileg fennállt a lehetősége annak, hogy az egyik fióka nem a kabasólymok utóda, ám ennek kicsi volt a valószínűsége. Mostanra már elég nagyok lettek a fiókák ahhoz, hogy a MAVIR speciális öltözetet viselő távvezetéki munkatársai kiemelhessék őket a műfészekből, így megtörténhetett a gyűrűzés és lezajlott a névadó ünnepség is.

A kabasólyom fiókák nevéről a madárvédelmi szakemberek szavaztak a program követői által beküldött, több száz név közül. Mivel a madarak neme csak a műfészekből történő leeresztés után ismerhető meg, így két-két nevet választottak, végül a Csente és a Villő nevet kapták a fiókák. A madártani szakértő véleménye szerint a kabasólyom testvérpár jól viselte a nap izgalmait, mind a ketten egészségesek és megfelelően fejlődnek. ? A MAVIR nagyfeszültségű oszlopaira kihelyezett műfészkeknek köszönhetően napjainkra öt kerecsensólyom párból négy a MAVIR oszlopain fészkel, de a vércsék és a kabasólymok is ragaszkodnak a mesterséges költőhelyeinkhez. Ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy napjainkra Magyarország a madárvédelem terén leginkább élenjáró országok közé tartozik Európában ? mondta Hackl Mónika, a MAVIR kommunikációs osztályának vezetője az eseményen. A madárcsalád mindennapjait webkamera figyeli, amelynek élő internetes adásán keresztül a MAVIR weboldalán a nagyközönség is nyomon követheti a fiókák növekedését.

A kabasólyom

Kabasólyom 02A gerle méretű sólyomfaj népies nevei között ismerjük a fekete vércse és a bajuszos vércse elnevezést is. Hazánkban rendszeresen fészkel, általában áprilistól októberig. Sík és hegyvidéki erdőkben, ligetekben és erdősávokban egyaránt otthonra talál. Állománya az utóbbi években emelkedő tendenciát mutat. Gyorsan repül, és előszeretettel vadászik seregély méretű madarakra. Költés után gyakran tarlókon is megjelenik, ahol különböző rovarokkal táplálkozik.

Fészket nem épít, hasonlóan más sólyomfajhoz általában ragadozó madarak vagy varjúfélék elhagyott fészkét foglalja el költés céljából. Kotlási időszaka június elejétől június közepéig tart. A fészekalj többnyire három tojásból áll, de kettőre és négyre is van példa. A fiókák augusztus elején hagyják el a fészket. A kabasólyom 1954 óta védett, természetvédelmi értéke ötvenezer forint, országos becsült állománya 900 ? 1900 párra tehető.

Az Európai Uniós LIFE kerecsensólyom-védelmi programok keretében kihelyezett mesterséges fészkeket szívesen elfoglalja költés céljából, ha éppen üresek. A HD felbontású kamerák segítségével éjjel-nappal megfigyelhetőek a kabasólymok. A program célja, a ragadozó madarak táplálék-összetételének vizsgálata, amely segítséget nyújt a szakembereknek a fokozottan védett madarak fennmaradása érdekében vívott harcban.

A műfészkek kihelyezése nem csak madárvédelmi célokat szolgál: hozzájárul a villamosenergia-ellátás biztonságának fenntartásához is. A madarak saját fészeképítési tevékenységének ilyen módon történő befolyásolása segít kiküszöbölni azokat az ellátási problémákat, amelyek például a szél által a vezetékekre sodort fészkek miatt alakulhatnak ki. A kamerával megfigyelt műfészek lakóinak életét az elmúlt években már száznál is több országból egymillióan követték nyomon. A MAVIR Facebook-oldalán és weboldalán pedig nagy népszerűségnek örvend a fészekmegfigyelés elektronikus naplója. A fészekmegfigyeléssel kapcsolatos filmek a Youtube-on is közkedveltek a téma iránt érdeklődők körében.

Szóljon hozzá!