ZETApress

hírportál

Életmentő szívféregszűrés

A szívférgesség szűrés életet menthet. Az elmúlt évben egyre több felelős gazdi kért az állatorvostól szívférgesség szűrést, ám még mindig sokan vannak, akik nem hallottak erről a komoly fertőzésről ? tudatta Aradi Rebeka, Red Lemon Media.

Pedig ? mint május 21-én megírtuk ? a szúnyogok által terjesztett betegség akár végzetes kimenetelű is lehet a házi kedvencek esetén, ráadásul hazánkban is egyre gyakrabban üti fel a fejét. ? A szívféreg lárvái szúnyogok közvetítésével kerülnek az állat szervezetébe, és akár 6-7 hónapon keresztül tünetmentesen jelen lehetnek. Ezt követően a lárvák a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is eljuthatnak, ahol kifejlődve, szaporodva akár 7-10 évig is élhetnek: légzőszervi- és szívpanaszokat okozhatnak ? figyelmeztetett Dr. Lukács Zoltán klinikus szakállatorvos. Azt is hozzátette, hogy a fertőzés elsősorban a kutyákra veszélyes, de a házi állatok közül a macskák és a vadászgörények sincsenek biztonságban.

Az emberek is elkaphatják a betegséget, de esetünkben a szívférgesség nem végzetes. ? Hetente több szívférgesség szűrést végzünk a rendelőben, akár megelőző jelleggel is. A vérvizsgálat eredménye pár percen belül elkészül és kimutatja, hogy vannak-e féreg lárvák az állat szervezetében ? mondta el Dr. Jacsó Olga, a Dunakeszi Állatkórház állatorvosa. ? Negatív eredmény esetén a megelőzésre kell hangsúlyt helyezni és a nem fertőzött állapotot kell megtartani, a szúnyogok elriasztására és a féreg lárvák elpusztítására alkalmas készítmények együttes használatával. Évente érdemes elvégeztetni a szűrést! ? hívta fel a figyelmet a szakértő.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy kedvencünk szívférges, hosszú, kockázatos és költséges kezelésnek nézünk elébe. ? Négy súlyossági fokozatba sorolhatjuk a beteg állapotát. A negyedik stádiumban, amikor a 15-30 cm-es szívférgekből már több is van a legyengült állat testében, nincsen esély a gyógyulásra. Enyhébb fokú fertőződés esetén a férgek elpusztítása a kezelés egyik módja, ami nagyon kockázatos. Esetenként a műtét is megoldás lehet. Fertőzöttség esetén elmondható, hogy az állat életveszélyben van ? emelte ki Dr. Lukács Zoltán.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=z78whF3T5xg[/youtube]

Dr. Jacsó Olga azt tapasztalta, hogy a gazdik gyakran összekeverik a szív- és a bőrférgességet. ? A betegségekben közös, hogy mindkettőt a szúnyogok közvetítik és elsődlegesen a házi kedvenceket veszélyeztetik. A bőrférgesség elterjedtebb és régebben jelen van: országosan átlagban minden ötödik kutya fertőzött ? mondta a doktornő. A bőr alatti csomókat alkotó féreg ugyan nem jelent halálos veszélyt, viszont megbetegedés alkalmával a féreg az állat vagy akár az ember szemébe is eljuthat, ahol látászavart okozhat és csak műtéti úton lehet megszabadulni tőle. ? Mivel az emberek fertőződésének forrása legtöbbször a beteg házi kedvenc, így az állatok férgességének megelőzése és felderítése az elsődleges ? zárta le a beszélgetést Dr. Lukács Zoltán.

Szóljon hozzá!