ZETApress

hírportál

Aludj jól, Szépszemű!

Haldokló kutyát dobott utcára egy lelketlen állatkínzó. Szeged egyik kertvárosi részén állatbarátok lettek figyelmesek egy szép szemű, közepes termetű, jó erőben lévő, szuka kutyára, aki néhány napja az utcán, a dermesztő hidegben furcsán gubbasztott ? tudatta az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Állatmentő szakemberük a kutyát megvizsgálta és megdöbbenve tapasztalta, hogy az állaton burjánzó daganatok mérete és mennyisége az ok, amiért szegény pára nem mozdul. Feltehetően egy állatával tovább foglalkozni nem akaró tartó ?mondott le? az oltalmazást igénylő kutyáról. Sokan nem tudják, hogy a háziállatokért minden esetben a gazda erkölcsileg, anyagilag, büntetőjogilag is felel.

A 2004. évi X. törvény szerint pedig állatot elhagyni, kitenni bűncselekmény, amiért letöltendő börtön is kapható. De hiába a törvény, ha a hatóság nem mindig veszi komolyan az állatkínzásos bűncselekményeket. Egy felelős állattartó az állatait jó gazda gondossággal meg kell óvja, gyógyítsa, táplálja. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy sokan könnyelműen vesznek magukhoz állatokat, és ha megunják, utcára dobják őket. A társállatként tartott kutyák éreznek, szenvednek, éppen úgy, ahogy az ember, egy beteg jószágot így utcára dobni ne lehessen büntetlenül.

A közben Szépszeműnek elkeresztelt négylábúról az orvosi vizsgálatok kiderítették, hogy a testét a daganatok oly mértékben átszőtték, hogy az életét megmenteni nem lehet. A kutyust fájdalmai végett el kellett altatni. Ezt a nehéz és fájdalmas döntést nem az állatvédőknek, hanem a gazdának kellett volna megtennie, ez így lett volna korrekt és emberséges!

Szóljon hozzá!