ZETApress

hírportál

Vigyázat, petárdák!

A szilveszteri petárdázáskor minden évben állatok ezrei rohannak világgá ? sokan közülük a kocsik kerekei alatt, vagy sintértelepeken végzik, vagy sosem jutnak haza. Ezért a Noé Állatotthon Alapítvány arra kéri a gazdákat, hogy december 31-én egész nap és január elsején tartsák kedvencüket biztonságos helyen, bezárva.

Nemcsak a petárdák, de az egyéb, kisebb hanghatással járó pirotechnikai termékek is sokkolóan hathatnak házi-kedvenceinkre. Budapest legnagyobb Állatotthona ezért arra kéri az állattartókat: fokozottan figyeljenek oda négylábú társaikra az ünnepek alatt és már Szilveszter előtt gondoskodjanak az állatok biztonságáról. A Noé Állatotthon Alapítvány arra kéri az állattartókat, hogy kedvenceiket tartsák biztonságos, zárt helyen. Karácsony után lehetőleg már CSAK PÓRÁZON sétáltassanak, és ha tudják, hogy az állat félős, jó előre gondoskodjanak számára nyugtatóról, melyet az állatorvostól szerezhetnek be. Ne hagyjuk magukra kedvenceinket ebben a kritikus időszakban!

Mind a kutyák, mind a macskák nyakában folyamatosan legyen e néhány nap során nyakörv és a gazda adatait tartalmazó biléta. Mivel a biléta is leeshet a menekülés közben, a legbiztosabb megoldás a mikrochip. A chip beültetése 2013. január elsejétől kötelező, legyen felelős gazdi és már idén Szilveszterkor is nagyobb biztonságban tudhatja kedvencét. A chip beültetését állatorvos végzi, a törvényben meghatározott 3500 forintos maximalizált áron. Kérjük, érdeklődjön állatorvosától a beültetés feltételeiről, amennyiben nem talál megfelelő állatorvost, linkünkön összegyűjtöttük azokat, akik visszaigazoltan a törvényben meghatározott áron végzik a beültetést.

Akinek már chipes a kutyája maga ellenőrizheti az interneten, hogy a chip beültetése után felkerültek-e az állat adatai az internetes nyilvántartásba. A Noé Állatotthon Alapítvány külön bejelentő e-mailcímet üzemeltet az érintett időszakban és folyamatosan fogadja az állatukat elvesztők és a becsületes megtalálók bejelentéseit, hogy segítsen visszajuttatni otthonaikba a világgá szaladt kedvenceket. Önkénteseink egész éjjel és a következő napokon is segítik a kutyák hazajutását. A bejelentéseket megosztjuk Facebook-oldalunkon. Ahogy tavaly, reméljük idén is sikerül nagyon sok világgá szaladt kedvencet hazajuttatnunk. Az elküldött email lehetőség szerint tartalmazza, az elvesztés/megtalálás helyét, idejét, az állat fajtáját, méretét, becsült korát, nemét, különös ismertetőjelét, ha van, illetve azt, volt-e rajta nyakörv, biléta, valamint az elvesztő/megtaláló elérhetőségét és FÉNYKÉPET!

Az Alapítvány felhívja a megtalálók figyelmét, hogy az amúgy is telt-házzal üzemelő állatotthonok, alapítványok, egyesületek szilveszterre általában olyan mértékben túlzsúfolttá válnak, hogy a petárdázás során bejelentett állatokat már nem áll módjukban befogadni, ezért feltétlenül fontos, hogy az eredeti gazdákat próbálják megtalálni és a talált állatok adatait jelentsék be a fenti elérhetőségeken! Az elveszett állatok gazdáinak javasoljuk, hogy Budapest területén feltétlenül keressék fel személyesen a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi (Ebrendészeti) Telepét (1097 Budapest, Illatos út 23/A.), készítsenek plakátokat, vidéken pedig érdeklődjenek az önkormányzattal szerződésben álló ebbefogónál / gyepmesteri telepen, illetve a helyi állatvédő szervezeteknél! ? kéri Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány PR munkatársa.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. BÚÉK 2013! | ZETApress
  2. Chippel, vagy büntetéssel | ZETApress

Szóljon hozzá!