ZETApress

hírportál

Letöltendőt kapott Maya kínzója!

Öt hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a fővárosi bíróság azt a férfit, aki karácsony napján kihajította kutyáját emeleti lakásuk ablakán ? tudatta a Noé Állatotthon.

Több szemtanú is látta, amikor egy XIII. kerületi lakos az idős, Maya névre hallgató ír szettert kidobta az ablakon, majd lement ellenőrizni, hogy elpusztult-e az állat. Amikor látta, hogy még életben van, áthúzta a magatehetetlen kutyát a közeli parkba, hogy ott fagyjon halálra.

Mayát végül az egyik szomszéd vitte el az ügyeletre. Az állatorvosi vizsgálat nem csak a vérző sebet, sérült ínszalagokat és a sürgős műtétre szoruló nyílt törést állapította meg a megdöbbentően elhanyagolt kutyán, de korábbi bántalmazásra utaló traumás nyomokat (pl. feltételezett medencetörést) is diagnosztizáltak nála. Maya ezután visszakerült gazdáihoz, akik azonban nyíltan megtagadták, hogy elvégeztessék a szükséges műtéteket, és egyéb kezeléseket.

A Maya sorsáért aggódó környékbeliek ekkor értesítették a Noé Állatotthon Alapítványt, mely felajánlotta, hogy saját költségére megműtteti a szerencsétlenül járt idős ebet. Amikor azonban gazdái továbbra is megtagadták az ? immár számukra ingyenes ? műtét elvégeztetését, az állatvédők a rendőrség segítségét kérték és a hatóság közbenjárásával gondozásukba vették Mayát. Az alapítvány állatkínzás miatt tett feljelentést a gazdák ellen és az időközben lefoglalt kutyát megműttette. Maya lábán 7 vasrúddal kellett rögzíteni a csontot.

A rendőrségi nyomozás lezárása után a tárgyalást május 28-ára tűzték ki. Bár az elkövető végig tagadta tettét, a bíróság öt hónap letöltendő szabadságvesztést szabott ki rá, az előzetesen lefoglalt Mayát pedig elkobozta és a Noé Állatotthon Alapítványnak ítélte. Az ítélethozatal során enyhítő körülménynek minősült, hogy a férfinak gyermekei vannak, akik eltartásához hozzájárul, súlyosbító körülményként esett viszont latba, hogy korábban már kapott felfüggesztett szabadságvesztést, és tettét Karácsony szent napján követte el.

Maya ? közel 600 más állattal együtt ? azóta is a Noé Állatotthon Alapítvány gondozásában van, lábműtétei sikerültek és ma már szinte tökéletesen egészséges ? már csak egy olyan örökbefogadóra vár, aki utolsó éveit széppé tenné, és akinél kiheverheti korábbi hányattatásait.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kutyát késeltek a hajléktalanok | ZETApress

Szóljon hozzá!