ZETApress

hírportál

Ne legyen több kutyaharapás!

A kutyák miért harapósabbak ősszel?! ? Az utóbbi időben sűrűbben hallani kutyák által okozott harapásos tragédiákról. A háziállatok tetteiért a gazdáknak kell büntetőjogilag is felelni. Azonban néhány óvintézkedéssel a tépéses-harapásos baleseteket meg lehetne előzni!

Az Orpheus Állatvédő Egyesület információs telefonját sűrűbben hívják mostanság kutyatámadások, vadul rohangáló kóbor állatok miatt. Ennek oka lehet, hogy tavasszal és ősszel a négylábú házi kedvencek legtöbbje számára ilyenkor van a párzási időszak. A hím kutyák (a kennelbe, udvarba, lakásokba bezárt egyedek is) észlelik azt az erős szagot, ami a nőstény állatok párzási időszakát jelzi.

A szuka kutya párzását jelző szaga akár kilométerekre is a levegőbe terjenghet, ezzel megőrjítve a hím állatokat. Ilyenkor a kutyák minden áron szabadulni szeretnének bezártságukból, sokuk ilyenkor a párzás reményében szökik el otthonról. A kan kutyák egyénileg, vagy falkákba verődve kutatják a tüzelő szukákat, közben egymásra és a közelben lévő emberekre is agresszívan reagálhatnak. Ezekben a szituációkban történik a legtöbb kutyaharapás.

A kutyatámadásokat érdemes elkerülni, ezért idegen, vagy kóbor kutyákat semmiképpen se próbálja meg senki botokkal hadonászva, vagy kőhajigálásokkal elijeszteni. A zavart kutya sok esetben a párzási lázban égve visszatámadhat. A kutyatartók udvaraikban, lakásaikban tartsák kedvenceiket olyan helyen, ahonnan azok nehezebben tudnak elszökni. Szuka kutyát érdemes állatorvosi rendelőkben kapható szerekkel tüzeléskor a szagok tompítása érdekében lekezelni, vagy ha nem tervezünk kutyánkkal szaporítást végezni, akkor egyszerű és gyors módszerekkel az állatot ivartalaníttatni is lehet. Ezzel az állattartó mentesül a későbbi bajoktól.

Ha kutyafalka közelében kerékpározunk, vagy gyalogmenet közben kutyafalka közeledik, érdemes minden irracionális viselkedést (sikoltozást, hadonászást, kapkodást) mellőzni, hiszen a falkában erős állat a hirtelen mozdulatokra jobban támad. Ha nagy a baj, és a kutya ránk rontott, érdemes földre fekve összekuporogva, fejünket, lágy részeinket védve addig mozdulatlanul maradni, míg a támadó ebek szét nem szélednek.

Tüzelési időszakban, vagy máskor ha a kutya tartójától elszökik, vagy az állatot elhagyja és kiteszi, már az is kimeríti a 2004. évi X. törvényben leírt állatkínzási bűncselekményt, melyért akár három év börtön is kapható. Ha a szabadjára engedett állat még sérülést is okoz, a bűncselekmény halmozottan nagyobb büntetéssel is járhat. Jobb megelőzni a tragédiákat, ehhez felelős állattartás szükséges! ? kéri az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület.

Szóljon hozzá!