ZETApress

hírportál

Meghalt a péceli sintér

Bezárásra kerül a hírhedt péceli sintértelep, miután hétfőn délután 1 órakor vezetője, Lancsák József néhány napos kórházi tartózkodás után váratlanul elhunyt. Az ország egyik legelavultabb gyepmesteri telepének bezárásáért évek óta küzdenek az állatvédők, ám eddig nem értek el eredményt. A Noé Állatotthon Alapítvány még 2002-ben tett feljelentést a borzalmas tartási körülmények miatt, ám az állapotokon azóta sem sikerült sokat javítani ? tudatta sajtószolgálatuk.

A telep tulajdonképpen nem is üzemelt gyepmesteri létesítményként, hiszen csak a tetemek begyűjtésére volt szerződése a várossal, mégis itt kötöttek ki a közterületről befogott, vagy a gazdájuk által leadott ebek. Tavaly az állategészségügyi hatóságok felszólítására ugyan épült néhány kennel, amivel elodázták a telep bezáratását, az állatok többsége azonban még mindig iszonyú körülmények között, mocskos ketrecekben, romok és törmelékek alatt, saját ürülékében vegetálva várta a véget.

A péceli sintértelep az évek folyamán sok ezer állatnak jelentette a végállomást; csontjaik még a vezető halála után is a környéket tarkítják. Az oltatlan, parazitás ebek a legkülönbözőbb módokon pusztultak el a telepen ? nem volt ritka, hogy a rövid láncon egyszerűen megfulladtak vagy felakasztották magukat.

A Noé Állatotthon Alapítvány önkéntesei már a vezető halálhíre után néhány órával megkezdték a telepről a kutyák mentését; hétfőn kilenc kutyát sikerült elszállítaniuk. Az alapítvány korábban is rendszeresen próbált időről-időre elhozni a halálra ítélt ebekből; a múlt héten például négy kutyust mentettek innen: Pepitát, Cindyt, Tintát és Pacát. Arra azonban nem számítottak, hogy az egész telepet napok alatt ki kell majd üríteni.

Iszonyú körülmények között találtuk őket ? meséli Sándor Hédi, az alapítvány elnöke, aki az elmúlt években sok kutyát hozott ki a telepről. ? A legtöbb állat előtt nemhogy víz, de még edény sem volt, a lábosokat is mi raktuk be. Elhoztunk annyi kutyát, amennyit hirtelenjében el tudtunk helyezni itt-ott, de még mindig több tucat kutya várja, hogy valaki megmentse. Az utolsó zsák száraz tápunkat vittük át nekik a menhelyről.

A telepen semmilyen élelem-tartalék nincs, mindössze egy vödör romlott moslékot találtak az állatvédők ? ez volt a napi betevője a közterületről befogott vagy gazdájuk által leadott kutyáknak. A Noé Állatotthon Alapítvány önkéntesei vállalták, hogy a telepen maradt kutyák ellátásáról gondoskodnak, ám erre csak néhány napig lesz lehetőségük. Ezután a telepet a hatóságok bezárják, az ottmaradt kutyákat pedig egy másik sintérnek adják át, így feltehetően altatás vár majd rájuk. Mióta a vaddisznómamát is hidegvérrel kivégezték, mi már semmin sem csodálkozunk.

Az alapítvány ezért arra kér minden állatbarátot, hogy aki teheti, fogadjon örökbe a péceli sintértelep kutyáiból. Egy részük már az állatvédők gondozásában van ? őket oltva, ivartalanítva fogadhatják örökbe ?, mások még a telepen várják sorsuk jobbra fordulását és reménykednek benne, hogy megmenekülnek. Aki örökbe szeretne fogadni, az alapítvány 06/30-221-1299 telefonszámán érdeklődhet 10-től 15 óráig, illetve ezen a címen talál bővebb információt a kutyusokról.

Szóljon hozzá!