ZETApress

hírportál

Fokozódó állatvédelem

A NOÉ Állatotthon Alapítvány további ötletekkel szolgál a Btk. módosításhoz az állatkínzás büntető tényállásának szigorításáról, mivel a napokban zajlik a Büntető Törvénykönyvvel kapcsolatos parlamenti vita ? tudtuk meg Schneider Kinga pr-munkatárstól.

Ezen törvényjavaslathoz kapcsolódóan nyújtott be Dr. Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő két módosító javaslatot, amelyek egyrészt az állatkínzás törvényi tényállásának pontosítására, és szigorítására, másrészt az állattartástól eltiltás intézményének a Büntető Törvénykönyvben szabályozott büntetési nemként történő beemelésére irányulnak.

Bizonyos esetekben lehetőség lenne akár 5 évig terjedő szabadságvesztés kiszabására is, illetve megoldaná a több állat pusztulását okozó állatkínzás jogalkotói megítélésének problematikáját. A NOÉ Állatotthon Alapítvány álláspontja szerint, mindkét módosító javaslat nagy előrelépést jelentene akár az elkövetéstől való visszatartás, akár az adott ügy jogalkalmazói megítélése terén.

A módosító javaslatok kicsit részletesebben

Az állattartástól való eltiltás büntetési nemként történő beemelése a Büntető Törvénykönyvbe idekattintva olvasható. Az állattartástól azt lehet eltiltani, aki természetkárosítást, állatkínzást, vagy tiltott állatviadal szervezése bűncselekményt követ el. Az eltiltás lehet határozott idejű, vagy végleges. A NOÉ Állatotthon Alapítvány tapasztalata szerint az állatkínzásért elítéltek túlnyomó többsége szinte azonnal beszerez új állatot. Ezzel újabb és újabb állati élet kerül veszélybe, hiszen az elkövetők túlnyomó többsége visszaesőként bántalmazza őket.

Az állatkínzás törvényi tényállásának pontosítása és szigorítása idekattintva látható. Jelen szabályozás szerint, aki gerinces állatot oly módon bántalmaz, vagy vele szemben olyan bánásmódot alkalmaz, mely maradandó egészségkárosodást vagy az állat halálát okozza, illetve aki az állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ha a fentieket úgy hajtja végre, hogy az állatnak különös szenvedést okoz, akkor ez 3 évig terjedően büntethető.

A módosítási javaslat szerint, az állat halálát okozó bántalmazás eleve a 3 éves büntethetőségi csoportba kerülne, illetve szigorításként, ha a gyilkosságot oly módon hajtja végre, hogy az állatnak különös szenvedést okoz, illetve több állat halálát okozza, akkor ez 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A NOÉ Állatotthon Alapítvány véleménye szerint ez a pontosítás, illetve szigorítás nem csupán abban lenne hatalmas előre lépés, hogy a nagyobb büntetési tételek komolyabb visszatartó erővel rendelkeznek. Hanem, hogy a több állaton elkövetett bűncselekmény, több rendbeli állatkínzásnak minősülne, szemben a korábbi elfogadhatatlan gyakorlattal.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány köszöni a képviselő úrnak, hogy jogalkotóként ismét az állatok mellé állt és módosító javaslataival segíti az állatkínzások számának csökkenését. A NOÉ Állatotthon Alapítvány kér mindenkit, amennyiben egyet értet a módosító javaslatok tartalmával, juttassa el minden állatszerető és állatvédelemmel foglalkozó emberhez, hogy minél nagyobb társadalmi támogatottságot kaphassanak a módosító javaslatok!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hírességek az állatokért | ZETApress

Szóljon hozzá!