ZETApress

hírportál

Mentőkutyáink Szlovéniában

Két világbajnok és egy újonc mentőkutya valamint gazdáik alkották azt a magyar csapatot, amelyik egy szlovéniai bevetési gyakorlaton teljesítette a nemzetközi elvárásokat. Aqua, Liza és Báró többek között földrengés, gázrobbanás és porrobbanás helyszínein végeztek szimatmunkát ? tudtuk meg Ferkó Andreától.

A Magyar Vöröskereszt alapszervezetként tevékenykedő Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat egyedüli magyar indulóként három fővel képviselte Magyarországot a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség szervezésében lebonyolított Nemzetközi Mentőkutyás Bevetési Csapat Gyakorlaton a szlovéniai Zagorje településen.

A résztvevő csapatoknak ? melyek három mentőkutyából és gazdáikból álltak ? a gyakorlat három napja alatt életszerű szituációkban kellett megtalálni az eltűnt személyeket. A hét különböző keresési helyszín között volt földrengés következtében összedőlt épület, gázrobbanás miatt részben károsodott lakóház, porrobbanás utáni fatelep, több hektáros erdős terület, ahol eltűntek és romok alá rekedt sérültek felkutatása volt a fő feladat.

A magyar versenyzőknek nem csak mentőkutyáik kiváló képességeit kellett hasznosítaniuk, mivel a nemzetközi bírók pontozták a csapatmunkát, a taktikát, valamint a megtalált sérültek helyszíni ellátását is. A magyar mentőkutyás különítmény kutyái már világbajnoki címet is szereztek Magyarországnak, így a 8 éves Aqua (gazdi: Balázs László) és a 10 éves Liza (gazdi: Földvári Péter) rutinos mentőkutyaként vezette be a pályakezdőként is kiválóan teljesítő 3 éves Bárót (gazdi: Hirschl János) az ilyen jellegű szimatmunkába. A Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat Mentőkutyás egysége sikeresen teljesítette a nemzetközi elvárásokat, így azon öt csapat közé sorolták a bírók, melyek megfeleltek az elvárásoknak és a nemzetközi szövetség bevetési szintjét teljesíteni tudták.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete Magyarország legnagyobb és legrégebb óta működő társadalmi szervezetének, a Magyar Vöröskeresztnek legdinamikusabban fejlődő szervezeti egysége. Főbb tevékenységei közé tartozik a véradásszervezés, az elsősegélynyújtás oktatása, illetve a rászoruló embereknek nyújtott segítségnyújtás.

Szóljon hozzá!