ZETApress

hírportál

Állatrendőrséget sürgetnek

Az állatrendőrség hatóság létrejöttét sürgetik az állatvédők. A rendészeti törvény reformja kapcsán az állatrendőrség törvényi szabályozása fontos mérföldkő lehetne a felelős állattartás betartatása illetve az egyre sokasodó állatkínzásos bűncselekmények visszaszorításának sikeressége érdekében.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a jogszabálybővítés mellett a települések jegyzői számára elérhetővé tenné egyes ?problémás állattartó lakosok? állattartástól való eltiltás szankció alkalmazását. Csak az a baj, hogy kit érdekelnek az állatok, amikor az emberek védelme is egyre nagyobb energiát emészt fel?!

A Belügyminisztérium Statisztikai Osztály adatai szerint 266/B. § (állatkínzás) kapcsán 2010-ben 1257 nyomozásból 417 került bírósági szakaszba, 2011-ben 959 esetből mindössze 40. A valódi esetek száma a nyomozások számának többszöröse lehet, tehát évente sok ezer állatkínzásos bűncselekmény mindenfajta hivatalos eljárás nélkül mehet végbe. A 2004. évi X. törvény értelmében állattartóként állatkínzási bűncselekményt követ el az, aki háziasított emlősállatot elűz, elhagy, kitesz. Az is állatkínzásnak számít, ha gerinces állatot valaki rosszul tart, ami végett az állatnak maradandó károsodása keletkezik vagy elpusztul.

Állatrendőrséget Magyarországra Mozgalom

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a rendészeti törvénybe szeretné iktattatni az állatrendőrség hatóságot, akik ugyanúgy működhetnének, mint más rendészeti szerv. A Facebookon az állatrendőrség létrehozás szimpatizánsai gyülekeznek. A háziállatok, a gazdasági állatok, az élőlények ellen elkövetett kizsákmányolás ? bűncselekmények kapcsán nagy igény lenne egy nyugaton és a tengerentúlon már bevált hatóság létrejöttére. Az egyesület (bár semleges és politikától mentes) örömmel várja a reformprogramot segíteni szándékozó politikai erők vagy más közéleti csoportok segítségét is.

Aki állatot bánt, az embert is bánthatja?!

Az állatok bántalmazása nem csupán egy csekély személyiségi zavar, vagy átmeneti viselkedészavar, hanem egy komoly elmebetegség tünete is lehet. Pszichológiai kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik állatot bántalmaztak, nem állnak meg az állatoknál, sokan közülük embertársaik ellen is fordulnak. A hazai állatkínzások magas számát nem passzivitással, hanem kellő odafigyeléssel kellene kezelni, és komoly büntetésekkel, terápiákkal, közmunkával szankcionálni.

Szóljon hozzá!