ZETApress

hírportál

Yana is elpusztult

Gazdája hidegvérrel agyonverte a 7 hónapos boxer kölyköt. Yanát, a fogyatékos boxer lányt szó szerint agyonverte gazdájának élettársa. Yana a NOÉ Állatotthon Alapítvány boxer fajtamentő csoportjának védence volt ? tudtuk meg Schneider Kingától.

A rendőrség állítólag több mint 5 hónapja nyomoz egy olyan ügyben, ahol szinte semmilyen kérdőjel nincs, igazságügyi boncolás és orvos-szakértői vélemény támasztja alá, hogy megtörtént. Ki szolgáltat igazságot ennek a szegény, ártatlan kis állatnak? A múlt héten az érdi ló-gyilkos letöltendő fogházbüntetést kapott, reméljük most sem lesz másként!

Yana a boxer kislány, 2011. áprilisban született. Valószínűleg a születésekor került oxigénhiányos állapotba és ezért volt más, mint a többiek. Fogyatékossága apróbb mozgáskoordinációs zavarban, kicsit nehezebb tanulásban jelentkezett. Ezért került a NOÉ Állatotthon Alapítvány boxer fajtamentő csoportjához az apró, de annál különlegesebb kölyök boxer.

A NOÉ Állatotthonba kerülése után azonnal ideiglenes befogadó várta, ahol első pillanattól megkapta a speciális törődést és kezelést. Orvosi kivizsgálás, gyógytorna, speciális fejlesztő feladatok. És Yana szépen erősödött, növögetett és fejlődött. Bár az szinte már az elején biztos volt, hogy sosem lesz teljesen olyan, mint a többiek, de az is látszódott, hogy teljes és boldog boxer életet élhet.

Fogyatékossága ellenére gyorsan jelentkezett örökbefogadó a kölyökkutyára, akit természetesen a NOÉ Állatotthon munkatársai teljes körűen tájékoztattak a kicsi állapotáról és a bizonytalan jövőről. Miután a gazdijelölt leinformálása és a többkörös ellenőrzés sikeres volt és pozitívan zárult, Yana elköltözhetett új családjához. Természetesen csak ideiglenes státusszal, hiszen túl kicsi volt még az ivartalanításhoz és a végleges örökbefogadás anélkül a NOÉ Állatotthon Alapítványnál nem lehetséges.

Folyamatosan érkeztek a hírek és úgy tűnt minden a lehető legnagyobb rendben van. Amikor elérkezett az ivartalanítás időpontja a NOÉ munkatársai felvették a kapcsolatot a gazdával, hogy a műtét részleteit tisztázzák. A telefonbeszélgetés másnapján nagyon rossz hírek érkeztek az Alapítványhoz, mi szerint a kutya epilepsziás rohamot kapott a reggeli sétánál. Késő este érkezett a lesújtó hír, hogy az állatorvosi kezelés ellenére, Yana meghalt. Hihetetlen sokk és fájdalom volt ez a NOÉ boxer fajtamentő csoport tagjainak, akik szinte sajátjukként szeretik az általuk mentett állatokat.

Az igazi döbbenet mégis másnap érte az Alapítvány munkatársait, amikor is a következő bejegyzés volt olvasható a facebook-on: SEGÍTSÉG!!!! Egy olyan problémával fordulok hozzátok, hogy van egy munkatársam, aki korábban örökbe fogadott egy oxigén hiánnyal született boxert! Ennek a lánynak van egy párja, aki ütötte verte a kutyát a lánnyal együtt! Tegnap este mikor hazament látta, hogy a kutyusnak dől a vér az orrából, szájából és remeg! Ma elvitte az orvoshoz (Lehel útra)! Kapott infúziót, de nem hagyták ott, mert korábban már volt rossz élményük ott, így hát haza vitte a férfi! Ma kb. 18 óra lehetett a férfi hívta a munkatársam, hogy a kiskutya elpusztult! A lány kitört magából és elmondta, hogy a férfi verte agyon! Jelenleg még nem ért haza a lány, de a férfi az elpusztult kutyussal van otthon!

Nem tudom, kihez fordulhatnék, de ezt nem lehet hagyni!!! Valamit tenni kell, mert a lánynak van még 2 felnőtt cicája és abból az egyiknek 4 kölyke! A lány fél a férfitól és tehetetlennek érzi magát!!!!! Szeretné, ha elmenne végleg, de fél a következményektől! Bárki ha tud segíteni kérem segítsen!!!! Egyébként a kiskutya a NOÉ Állatotthon Alapítványtól volt mentve!!!

A bejegyzésekből egyértelmű volt, hogy akiről szó van, az Yana és nagy a valószínűsége, hogy nem a megmagyarázhatatlan epilepsziás roham okozta a halálát, hanem bántalmazás következtében halt meg. Az Alapítvány munkatársai azonnal felvették a kapcsolatot a gazdával és a bejegyzés írójával is. A bejelentést tevő nem saját nevén szerepel a közösségi portálon, hanem egy megfoghatatlan nick-néven, de azt sikerült megtudni tőle, hogy Yana gazdája egy ideje folyamatosan sminkelte a kék-zöld foltjait és többször mondta, hogy meg akar szabadulni az élettársától, aki ha nem őt verte, akkor a kutyát.

Tekintettel arra, hogy a legfontosabb bizonyíték ezekben az esetekben az állat holtteste, ezért egy kisebb csellel ugyan, de a fajtamentő csoport megszerezte azt. A holttest átvételekor sikerült négyszemközt beszélni a gazdával, aki szemmel láthatóan teljesen zavartan viselkedett és a nekiszegezett kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja, hogy az élettársa verte halálra a kicsit, egyértelmű igennel válaszolt. A megfélemlített nő, bevallotta, hogy őt is rendszeresen bántalmazza.

Yana holttestét azonnal igazságügyi boncolásra küldték, valamint felvették a kapcsolatot a kutyát ellátó állatorvossal is. Az állatorvos elmondta, hogy a boxert kísérő férfi (a gazda élettársa) nagyon zavartan viselkedett. Nem tudta pontosan elmondani, hogy mi történt az állattal, folyamatosan ellentmondásba került önmagával. Ezért többször fel is szólították, hogy a sikeres gyógyítás érdekében válaszoljon értelmesen a feltett kérdésekre. Mindezek ellenére a kezelést megkezdték és tájékoztatták, hogy a kutyának intenzív ellátásra van szüksége, ezért a kórházban kellene maradnia. A férfi az orvosi tanács ellenére hazavitte a válságos állapotban lévő kutyát. Az orvos nem tehetett mást, mint hogy ráírta a kezelőlapjára, hogy szerinte nem roham, hanem traumás jellegű sérülés okozta a tüneteket.

Az elsődleges boncolási eredmény ? mely egyértelműen alátámasztotta a bántalmazás tényét ? megérkezését követően a NOÉ Állatotthon Alapítvány azonnal megtette a rendőrségi feljelentést. A bejelentést tevő kolléganő nem kívánta magát felfedni, mondván nem akar belekeveredni. Sajnos ezzel a problémával az Állatotthon munkatársai és önkéntesei rendszeresen találkoznak, miszerint a bejelentő nem kíván belekeveredni az ügybe. Illetve a gazda is minden fórumon azt közölte, hogy a bántalmazás csak rágalom ? persze ez abszolút várható volt, hiszen családon belüli erőszaknál az esetek túlnyomó többségében a bántalmazott maga védelmezi és nyújt alibit az őt megverő, terrorizáló családtagjának. Mindez január első napjaiban volt.

Azóta megérkezett a teljes igazságügyi boncolás és az orvos szakértői vélemény, mely szerint Yana koponyája több helyen betört, több nagy kiterjedésű vérömleny volt az agyában, testszerte törött csontok és bevérzések, a mája és a lépe megrepedt. Az eredmény egyértelmű. Yanát, a fogyatékos, alig 7 hónapos boxer kislányt, agyonverték.

A rendőrség elvileg nyomoz, már az NOÉ Állatotthon munkatársai is voltak tanúvallomást tenni, benyújtottak minden bizonyítékot, elérhetőséget, de gyakorlatilag 5 hónapja nem történik semmi. Felvilágosítást nem kapnak, a nyomozásra tekintettel és tőlük is hírzárlatot kértek, a sikeres végkimenetel érdekében. Ehhez eddig tartották is magunkat, de most elfogyott a türelmük. A NOÉ Állatotthon Alapítvány mindig az egyenes utat választja, mindig jogszerűen jár el. Most már úgy érezik, hogy ennyi időnek elegendőnek kellett volna lenni, hogy fény derüljön az igazságra és az ügy átkerüljön a rendőrségről bírósági szakaszba végre. Ez a mai napig nem történt meg, így most úgy döntöttek, hogy tudja meg ország-világ, hogy egy gyilkos köztünk jár most is! Mivel most is jogkövetően akarnak eljárni, az elkövető nevét és egyéb közelebbi információt nem adhatnak ki, hiszen nem szeretnének rágalmazási ügybe keveredni.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány még nem adta fel a reményt, hogy bíróság elé kerüljön az ügy, ahol Yana gyilkosa megkapja méltó büntetését. Ennek az ügynek a kapcsán szeretnék újra felhívni a figyelmet a közöny veszélyére. Bár a családon belüli erőszak legtöbbször otthon, a zárt ajtók és lefüggönyözött ablakok mögött zajlik, de a testi és a lelki sebeknek bizony vannak látható nyomai. Ma egy ártatlan védekezni nem tudó kiskutya halt meg, holnap egy nő, vagy egy gyermek fog. Ez nem túlzás? ez a való élet! Tehát Mindenki a cinkosa az erőszaktevőknek, aki ilyet észlel, és nem kér segítséget!

És még valami, ebben az ügyben is, de már korábban sokszor találkoztak azzal, hogy valaki névtelenül, egy nick-név mögé bújva bejelent súlyos, nem egyszer fatális állatkínzásos ügyet. Egyrészről megköszönnek minden bejelentést, hiszen nagyon fontos, hogy ezek az ügyek ne maradjanak rejtve, kerüljenek napvilágra, de másrészről a bizonyításhoz szükség van szemtanúkra, pontos tényekre. Nem elég megtenni a bejelentést és ezzel az eset súlyát a saját lelkéről áthelyezni az állatvédőkére, de, ha szükséges, igen is ki kell állni. Sokszor egy-egy ügy ezen áll vagy bukik. Arra kérnek mindenkit, segítsen! Yanát már nem hozhatják vissza, de a remény, hogy gyilkosa megbűnhődik a tettéért, még él!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Felfüggesztett kutyagyilkos | ZETApress

Szóljon hozzá!