ZETApress

hírportál

Készítsünk madáretetőt!

A madarak etetése az összefüggő hótakaró idején életmentő. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatbarát önkéntesei már nyáron ? kora ősszel készültek a téli hidegben fontos madáretetésre: táborokban, rendezvényeken madáretetőt készítettek szárnyas barátainknak a zord hideg napok átvészelésére.

A ház körül is van sok praktika, ami a természetben itt telelő madarak túlélését segíthetik. Amikor a fák elhullajtják leveleiket ? amikor beköszönt a hideg tél, és leesik az összefüggő hótakaró ? érdemes körülnézni kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi tudja megvédeni őket a hidegtől. Fontos a tűlevelű és örökzöld növények szerepe. A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak számukra.

Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak. Ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket. Az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt. Hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot szolgáltatva a madaraknak.

További búvóhelyet készíthetünk, ha a már gazdátlan virágágyásokat fenyőgallyakkal takarjuk be. A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban feltétlenül gyűjtsük össze! A napraforgó-magvak sok madarat (a csuszkát, pintyet, feketerigót, mátyásmadarat, harkályt) életben tart. A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele.

A madáretető kihelyezése csak az első lépés. Azokat rendszeresen tölteni kell élelemmel is. Tanácsos a megvásárolt magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni. A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható. Célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni.

A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni. Az eledel a lehető legszárazabb helyekre kerüljön. Az etetőtálkát tartsuk tisztán. Ne készítsünk etetőt furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót! Kerüljük a sózott, cukrozott magvakat. A természetben élő szárnyas barátaink téli etetéséhez sok sikert kívánunk!

1 hozzászólás

  1. Nem csak az emberek, a háziállatként tartott gazdasági és kis-kedvencek számára is megpróbáltatást jelent a mínusz 10 ? mínusz 20 fokos hőmérséklet. Állatvédő Egyesületünk rengeteg bejelentést kap utcán fagyoskodó ? gazda nélküli, legyengült ? állatokról. Sajnos van, hogy az állatmentő csapat későn érkezik… Egy kis összefogással a környezetünkben segítségre szoruló embereket és állatokat megmenthetjük a pusztulástól! Az Állatvédelmi Központba bekerült állatok rendbetételéért munkatársainknak elismerés jár, hiszen nélkülünk a szerencsétlen négylábúak utcán fagytak volna meg.