ZETApress

hírportál

Ki védje meg tyúkjainkat?

Érdeklődéssel olvasom a tyúkokkal kapcsolatos híreket. A jóságos EU előírta, milyen körülmények között engedhető meg, hogy a gazdálkodó ember tyúkot tartson ? írta Dr. Szabó András: Az EU-nak a tyúkok fontosabbak címmel a január 27-i Metropol Postában.

Minimális előírás van a terület nagyságára, az iratokra, etetőkre, ülő-rudakra, stb. Ennek következtében a gazdaságokban új ketreceket kellett beszerezni, néhányan azonban nem tudták a szükséges pénzt felhajtani, és megszüntetik a vállalkozásukat (vagyis drágább lesz a tojás és a baromfihús).

Azért is érdekel ez a dolog, mert úgy emlékszem, hogy az EU mást is megrendszabályozott. Például arra is vannak érvényes előírások, hogy milyen körülményeket kell annak részére biztosítani, aki monitor előtt dolgozik. Orvos vagyok, és napom jelentős részét töltöm monitor előtt, legalább 10 éve. Nem emlékszem, hogy akár egyszer is jött volna valaki az EU-tól, és ellenőrizte volna, hogy a monitor a megfelelő magasságban van-e, a székem az előírás szerinti ?hát-és derékbarát? szék, kapok-e kedvezményes szemüveget? Úgy látszik, a baromfik fontosabbak a brüsszeli bürokraták számára, mint egy homo sapiens, ezen felül magyar közalkalmazott orvos ? fejeződik be a budapesti olvasó levele.

Egy tyúk sosem tiltakozhat!

Nagyon sajnálom a doktor urat, de nem értek egyet vele! Nem kellene évek óta várnia a brüsszeli segítségre, hanem magának kellene beállítania a széket és a monitort. Ehhez még orvosi diploma se kell, csak elhatározás, két erős kéz és akarat! A tyúkoknál más a helyzet. Ők nem növelhetik meg önkényesen a ketrecüket, nekik ehhez a jó szándékú emberek segítsége kell! Olyanoké, akik nem az anyagi haszonszerzést, mások ? köztük a védtelen állatok ? kizsákmányolását helyezik előtérbe!

Most hallottam, hogy az orvvadászat is bűncselekmény lesz az új törvény szerint, s az eddigi 20-30 ezer forintos szabálysértési bírság helyett a vadorzó három évig terjedő végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtható. Kérdés csak az, hogy a bíróságok mikor fogják ezt kiszabni? A 2004-től hatályos állatvédelmi törvény is ennyit mond ki a gerinces állatokat súlyosan bántalmazóknak, mégsem csuktak le eddig senkit sem.

Ha első fokon el is ítéltek valakit, a másodfok mindig felfüggesztette olyan indokkal, hogy eddig még sosem zártak börtönbe egy állatkínzót sem. Mivel a vadorzók sem lettek eddig leültetve, hasonló indokkal ők is megúszhatják a börtönt az idők végeztéig. Vagy talán az idős bírók nyugdíjba küldésével, a bírói kar fiatalításával ez a szemlétet is megváltozik? Reméljük, hogy így lesz, mert annak csak örülhetünk!

2 hozzászólás

  1. Nem csak a tyúkokat, de az embereket is összezsúfolják! Én elváltam, elvesztettem a lakásomat és a munkahelyemet. Most egy átmeneti hajléktalan szállón lakom, ahol fizetnem kell. El kellene jönniük az EP-képviselőknek, hogy megtapasztalják, milyen embertelen, megalázó körülmények vannak a nem fizetős szállókon, ahová csak éjszakára lehet bejutni, ha befér az ember egyáltalán!

    A fizetős szállón, ahol én is vagyok, egy szobában hat rozoga emeletes ágyon 12 főt (!) zsúfolnak össze, és ez még ?jobb helynek? számít. Ideje lenne már megvizsgálni az egy személyre jutó légköbmétert és négyzetmétert! Az állatok iránti empátia közben vajon erre gondolt-e valaki? Vajon a hajléktalan szállókra van-e uniós előírás?

  2. A haszonállatok sorsa kegyetlen. Mélységesen egyetértek az énekes madarak lelövésének szigorú büntetésével, de a tojótyúkok tartása más kategória. Aki járt például a budapesti vágóhídon, tudja, hogy amit mi fogyasztunk, azok sorsa bizony kegyetlen. Viszont a bevásárlóközpontokban az egykor 20 forintos tojás mára 54 forint lett. Vannak ? sajnos egyre többen! ?, akiknek a reggelije 2 tojásból rántotta, és azzal dolgoznak egész nap.

    Sajnos a haszonállatoknak ez a sorsuk, ezért tartjuk, szaporítjuk őket. Melyik baromfinak, sertésnek, marhának tetszik, hogy levágják, és mi elfogyasztjuk? Szerintem a tyúknak különös örömet nem szerzünk az Európai uniós szabványú ketrecben tartással, mert a sorsa, a végeredmény ugyanaz marad. És a másik végeredmény, hogy sok tojástermelő visszaadta az engedélyét, mellyel sok család megélhetése került veszélybe.