ZETApress

hírportál

Mentés a tómederből

Kutyákat mentettek a tómeder csapdájából. Szerdán a lakosság és a rendőrhatóság részéről érkezett a bejelentés az Orpheus Állatvédő Egyesület állatvédelmi központjába arról a két kutyáról, akik 10-12 órája a Zápor tó mesterséges medrébe rekedtek ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A kiérkező állatvédők az iszapos, salakos, bűzlő tóban megtalálták a kilátástalan helyzetükben zavarodottan bolyongó kutyákat. Az állatmentő szakemberek mentési munkálatait a helyszínen összeverődött aggódó lakosság is segítette, az akkorra már vizes, iszapos, kihűlt négylábúak befogásra kerültek. A helyszínen összeverődött fiatalok számára egy spontán szemléletformáló állatvédelmi kiselőadást is sikerült tartani.

Az állatok az Orpheus Állatvédő Egyesület Eb-rendészeti Központjában meleg helyre kerültek, közben megkezdődött a spániel és a labrador kutyák azonosítása, illetve gazdáik felkutatása. A tulajdonos jelentkezésével felgyorsulhattak az események, másnap már a tartó az állatok érvényes oltási papírjai bemutatása után haza is vihette a felelőtlenül szabadjára engedett kutyákat.

Az ügy sikeresen zárult, se sajnos az esetek többségében az állatvédők már későn érkeznek. Felelős állattartással megelőzhetők lennének a kedvencek kapcsán kialakult tragédiák. A háziállatokért minden esetben az ember a felelős, elhagyni, kitenni vagy fizikailag és lelkileg károsítani állatkínzás, ami a 2004-től hatályos törvények szerint börtönnel is büntethető bűncselekmény. Kár, hogy az elmúlt nyolc évben még sosem csuktak be senkit!

Szóljon hozzá!