ZETApress

hírportál

Kutya helyett plüss macit!

Ne tegyünk élő állatot a fenyőfa alá! ? kéri az Orpheus Állatvédő Egyesület. Keretes hirdetések, hangzatos szavak ? így ünnepek előtt ? mindennaposak, melyek vásárlásra buzdítanak. Akciós sál, kabát, cipő, és élő ajándékok.

Élő ajándékok? ? Kisállat (kutya, macska, rovar, hüllő) szaporítók hirdetik, hogy tenyészetük példányait vigyék ajándékba az ünnepekre, a fenyőfa alá. A felelős állattartó tudja, hogy az állattartás időbe, rengeteg anyagi költségbe kerül. Az állat számára megfelelő, mozgástérben gazdag életteret is biztosítani kell.

Az ünnepek előtt megvásárolt állatkák örömteli pillanatokat szerezhetnek. Az Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnep utáni szürke hétköznapokban a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő állat a munka, vagy tanulás mellett sokak számára csak nyűg lesz. Ezektől az állatoktól rendszerint a felelőtlen állattartásba belecsöppent emberek meg akarnak majd szabadulni. Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat még élve, egyszerűen a vécébe engedik.

Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot és megannyi más ajándékba kapható állatot legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák – macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. Legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán, vagy a gyepmesteri telepen éri el a végső állomását. A kedvencet rosszul tartó lakost a törvények szankciókkal sújthatják, ami akár börtönbüntetést is jelenthet. Más kérdés, hogy a 2004 óta hatályos törvény ellenére még senkit sem ítéltek el jogerősen végrehajtható börtönbüntetésre bíróságaink!

Ünnepekkor se feledkezzünk meg a felelős állattartás fontosságáról! Ne vásároljon élő állatot senkinek sem, hiszen nem tudhatjuk, hogy az érezni, így szenvedni képes élőlény igazi öröm lesz-e a megajándékozott számára! A felelős előre gondolkodással az állatok sem fognak majd szenvedni! Élő állat helyett van ajándékozási alternatíva: a plüss maci, a szintetikus alapanyagokból készült figura, vagy a tartós emléktárgy is okozhat örömteli pillanatokat a karácsony ünnepén, hiszen az ajándéknál sokkal fontosabb, hogy szeretetből és jó szándékból cselekedjünk!

Szóljon hozzá!