ZETApress

hírportál

Békésen és hús nélkül

A Food Not Bombs egy vallásoktól és pártpolitikától független nemzetközi szerveződés, amit még az 1980-as években hoztak létre amerikai békeaktivisták. Céljai közt szerepel a rászorulók számára való ételosztás, illetve a békés demonstrálás ? az erőszakmentességet jelzi az is, hogy csak vegetárius, gyakran vegán ételeket osztunk, tudtuk meg aktivistáiktól.

A húsmentes filozófia nem csak az erőszakmentességről szól: szeretjük az állatokat, és hogyan is tudnánk megenni azokat, akiket szeretünk?! Tudatosítanunk kell, hogy a hús előállítása tízszer annyi gabona felhasználásával jár ? könnyen belátható, hogy lemondva a húsról megoldódhatnának a világ élelmezési problémái. A terjeszkedő nagyipari állattenyészetek útjából sorra írtják ki az erdőket, tönkre teszik a talajt, és a szarvasmarhák metánképzése pedig hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Üres gyomrok, teli kukák

Akcióinkkal szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy koránt sincs minden rendben a ma fennálló társadalmi rendszerrel. Az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unió tagállamaiban jelentős a túlfogyasztás és a pazarlás, olyannyira, hogy emberek tömegei élnek és élhetnének a gazdagok kukáiból. Ételosztásunkkal tehát a javak egyenlőtlen elosztása, egyesek túlfogyasztása és sokak létminimum alatt élése ellen demonstrálunk. Véleményünk szerint az ételhez és a hajlékhoz való jog, alapvető emberi jog – úgy gondoljuk, mindenkinek joga van emberi méltósága megőrzéséhez.

Lázítónak tartjuk, hogy ? egy olyan világban, ahol az össznépesség leggazdagabb 1%-nak ugyanannyi a jövedelme, mint a legszegényebb 57%-nak, ahol világszerte 150 millió gyermek alultáplált ? naponta kétmilliárd dollárt költenek fegyverkezésre. A nemzetek közötti háborúra költött pénzmennyiség kevesebb mint tizedéből fel lehetne számolni globális szinten az éhezést, az alultápláltságot és az ívóvíz hiányt. Békét szeretnénk és mindenki számára elegendő ételt. Tiltakozunk az ellen, hogy tömegek eszik mások maradékát! Tiltakozunk az igazságtalan elosztás ellen! ? fejezték be közleményüket.

Szóljon hozzá!