ZETApress

hírportál

Ebadót akarnak

Állatvédők is támogatják az ebadó, az állatvédelmi bírságok szigorításának tervezetét. Nagy számban tart a lakosság úgy háziállatot, hogy ahhoz se megfelelő tartási helye, se anyagi, se erkölcsi alapja nincsen ? vallja az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Vannak, akik divatból vesznek magukhoz vagy szaporítanak házi kedvenceket, miközben nem az állat egész életére gondolnak, hanem rövidebb időre vagy haszonszerzésre. A felelőtlen emberek az állataikat megunva utcára kidobják, ami egyébként is bűncselekmény. Az állatvédők költségeire eddig normatív alap nem állt rendelkezésre, ezt lehet, hogy az ebadó pótolni képes majd.

Emellett a felelős állattartásra való nevelés, az állatok megbecsülésének javítása is célja lehet a 2012-től az önkormányzatoknak az ebadó bevezetése. Az elfogadott jogszabály szerint az ebadó alól többek között a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantat segítő állatok, a magyar fajták, állatvédőktől, az eb-rendészetről örökbe fogadott, illetve az ivartalanított kutyák kapnak mentességet.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint a majdani ebadó összegétől függően (hogy a lakosság érezze, hogy kap is valamit) tartalmazhatná a településen tartott állat kötelező veszettség elleni oltását, féregtelenítését, esetleges ivartalanítási költségeit is. Az állattartó felfoghatná ezt egy alternatív állati társadalombiztosítási hozzájárulásként is. Az egyesület eddig, és ezután is segítette az önkormányzatok állatokkal kapcsolatos rendeletei, szabályai megalkotását.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a ?90-es évektől folytatja SintértNE! ? reformprogramját. Az országban 3200 település van, sok helyen az állatvédelmi normákat nélkülöző sintér és gyepmesteri telepek fogják be az utcára dobált kóbor állatokat. A korábbi barbár sintértelepeket modern, állatvédelmi normákat is fontosnak tartó eb-rendészetekké kell alakítani. Ennek mintaintézménye az Orpheus által működtetett Szegedi Eb-rendészet. Szeged város 2006-óta az Orpheus Állatvédő Egyesület gondozásába adta a korábban évtizedekig elfogadhatatlan módon működő gyepmesteri telepet.

Sok településen jelenleg is durva módon bánnak a lakosság által kidobált élő / élettelen állatokkal. Az elavult telepeken se állati jólét, se pedig közegészségügyi minimum nincsen. 2009-től az Országos Képzési Jegyzékben önálló szakmaként jelölik az eb-rendészt. Aki elvégzi a tanfolyamot, az menhelyeken, eb-rendészeti telepeken szakképzett munkaerőként vehet részt a környezetvédelmi munkában. Az eb-rendészetekből idővel kinőhet az ország állatbarát lakossága által oly régóta vágyott állatrendőrség is.

Az állatvédők örömmel fogadják az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályok szigorítását. A problémák megoldásához azonban legfőképpen a lakosság környezettudatos megelőző tevékenysége lenne a legszükségszerűbb. A lakosok felelőtlen állatszaporítását kellene megfékezni, hiszen a legjobb annak a kóbor állatnak, akinek meg sem kell születnie. Eb-rendészetre, Állatvédelemre és Állatrendőrségre nagy szükség van!

Szóljon hozzá!