ZETApress

hírportál

Oltasd be kedvenceidet!

Az Immunizációs Világhét – április utolsó hete – kiváló alkalom arra, hogy a kisállatok oltásairól beszéljünk. Az állatorvosodtól minden felvilágosítást megkaphatsz arról, hogy kis-kedvencednek mely vakcinákra van szüksége, mi pedig öt okkal támasztjuk alá, miért szükséges a rendszeres oltás.

Sose feledkezz meg kisállatod oltási dátumairól, és sose becsüld alá e pár perces beavatkozások szerepét! – hívja fel a figyelmet a Kisállatorvos.hu portál – mert kutyád vagy macskád így hosszú, egészséges életet élhet! Íme az 5+1 ok, amiért sose szabad megfeledkezned kisállatod éves oltásairól:

1. Ez az egészség megőrzés legmegbízhatóbb módja

Miért? Mert kisállatodat folyamatosan veszélyeztetik a különféle fertőzések. Egy rövidke séta, egy egyperces találka a szomszéd kutyával, vagy egy vidám pocsolyába gázolás bőven elég, hogy a kórokozók bekerüljenek kutyád vagy macskád szervezetébe. Benti állatod sem védett, a láthatatlan ellenségek ugyanis számtalan módon, például utcai ruházatoddal is eljuthatnak hozzá.

A megelőzés külsőleg és belsőleg használatos eszközei, mint a nyakörv, a cseppek vagy a tabletták, nagyon hasznosak, de csak a külső és belső paraziták ellen védenek. A biztonságos védelem csak az immunrendszert felkészítő vakcinákkal lehetséges, melyeket minden évben frissítenek, fejlesztenek és tesztelnek a hozzáértők, így sosem kell kételkedned a megbízhatóságukban. Mivel az oltást egészségügyi szakember adja be ellenőrzött higiéniás körülmények közt, a komplikációktól sem kell tartanod.

2. Életmentő lehet

A veszettség elleni oltás nem véletlenül kötelező számos országban, hiszen ez a zoonózis (állatról emberre terjedő, fertőző betegség) halálos. Azonban egyáltalán nem csak ez a betegség fenyegeti kisállatod életét. A kutyák esetében a szopornyica, a parvovírus vagy a leptospirózis, a macskák esetében a panleukopénia, a herpeszvírus vagy a calicivírus igen súlyos tüneteket okozhat, maradandó szervi vagy ízületi károsodást, bizonyos esetekben pedig az állat életét is megrövidítheti. Ezek a fertőzéseket egy szempillantás alatt átvihetők: elég hozzá egy pár perces séta, játék egy másik állattal vagy egy elfeledett kézmosás.

3. Az oltással a többi embert és állatot is véded

Lehet, hogy a te kutyusodnak történetesen erős a szervezete, így még ha megfertőződik is, hamar felépül. De mi a helyzet a fertőzéssel? Felelősségteljes állattartónak lenni nemcsak azt jelenti, hogy a saját kis-kedvencedet és saját egészségedet véded, hanem a többiekét is – emberekét és állatokét egyaránt. Amikor úgy döntesz, hogy beoltatod a kisállatodat, akkor nemcsak az ő egészségéért teszel, hanem a betegségek terjesztését fékezed, ezáltal a teljes társadalom egészségéhez járulsz hozzá.

4. A megelőzés sokkal biztonságosabb, mint a kezelés

Soha ne feledd ezt az aranyszabályt: megelőzni a betegséget sokkal könnyebb, mint kezelni azt. A vakcinák pedig a megelőzés legbiztosabb eszközei. Az oltásokkal legyengített vírustörzseket juttatnak a szervezetbe, amely megtanulja felismerni azokat, és hosszútávú védelmet épít ki ellenük. Sosem szabad megfeledkezni az emlékeztető oltásról sem, hiszen az immunitás idővel gyengül, majd eltűnik.

5. A WHO nem véletlenül tartja az Immunizációs Világhetet

Ha még a fentieket olvasva sem győződtél meg teljesen az oltások fontosságáról, akkor higgy a nagyoknak! Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO már évek óta az immunizáció fontosságát népszerűsíti április utolsó hetében. Nemcsak az emberek, hanem az állatok immunizációját is, akik nap mint nap kapcsolatba kerülnek az emberekkel. Az a néhány szúrás, amit a kutyádnak vagy a macskádnak el kell viselnie évente egyszer, sokkal fontosabb, mint azt elsőre hinnéd, és messze túlmutat azon, hogy a te kisállatodat és annak közvetlen környezetét védje.

Pláne így van ez akkor, ha utazni is szoktál négylábú társaddal. A WHO azt is hangsúlyozza, hogy ember és állat egészségéről, mint egységről kell gondolkodnunk. Napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra rengeteg emberrel és állattal kerülsz kapcsolatba mind te, mind kis-kedvenced. Az oltásokkal nemcsak családod egészségét biztosítod, hanem alapvetően hozzájárulsz a világ egészségének általános javulásához.

+1 Állatorvosi vizit a COVID-19 járvány idején

Mindannyian arra törekszünk, hogy minél kevesebbet kelljen elhagynunk otthonunkat. Megeshet azonban, hogy kisállatunk viselkedésében, egészségében változást veszünk észre, és úgy gondoljuk, hogy fel kell keresnünk az állatorvost. Fontos szabály, hogy a látogatás előtt mindenképp telefonáljunk a rendelőbe, és egyeztessünk a szakemberrel, hogy valóban szükséges-e a látogatás. Csak akkor induljunk el, ha az állatorvos is megerősítette, hogy szükséges a vizsgálat. Ha komolyan vesszük az iránymutatásokat, betartjuk a javaslatokat, akkor csökkenthetjük a koronavírus terjedését.

Szóljon hozzá!