ZETApress

hírportál

Hogyan tegyük helyesen?

Akár újszülött érkezik a kisállatot tartó családba, akár új kisállat a gyermekek mellé, mindkét esetben fontos kérdéseket kell helyre tenni, és megfelelő tervet kell felállítani. Új csöppségek érkezésekor jól jöhetnek az állatorvos tanácsai!

A biztonság, a higiénia és a jóllét csak néhány alaptényező, melyek mellett elengedhetetlen a konzultáció az állatorvossal. Bízzunk a szavaiban, hiszen ő számos hasonló esettel foglalkozott már, és nem utolsó sorban ő a szakember. A Kisállatorvos.hu szakértői is összegyűjtöttek néhány alapvető gondolatot, amelyeket figyelembe kell venni.

A háziállatok és a gyermekek csodálatos párost alkothatnak, ha megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket. Tanulmányok is kimutatták, hogy háziállatok mellett felnőni nagyban növeli az empatikus és a kötődési készségek fejlődésének esélyeit, amellett, hogy ezer és ezer felejthetetlenül szép emlék kíséri végig az egész életünket. Mindeközben alapvető fontosságú, hogy kiskedvencünk oltásai érvényesek legyenek, ezért keressük fel az állatorvost, miután az új családtag megérkezik – hangsúlyozza dr. Bollók Árpád, az MSD Animal Health társállat üzletágának képviseletében. A szakértő összegyűjtötte a legfőbb javaslatokat, amelyek segítenek felelős állattartóvá válni.

Ha kisbaba érkezik…

Gyakori, hogy amikor csecsemő érkezik a családba, az ott élő kisállatokat kicsit elhanyagoljuk, ami akár féltékenységet, ezáltal agresszivitást vagy visszahúzódó viselkedést válthat ki belőlük. Ez már az előkészületek során felütheti a fejét, amikor az állat, például a sok újonnan vásárolt bútort meglátva, érzékeli a változás közeledtét. Kutyánk vagy macskánk furcsán viselkedhet, elrejtőzhet, de nem ritka a tiltott helyekre történő vizeletürítés sem. Szakértőnk azt ajánlja, legyünk megértőek ilyenkor, és tegyünk meg mindent az állat kényelme érdekében. Legyünk velük minél többet, simogassuk őket sokszor. Ilyenkor egy új nasi vagy játék is beleférhet. Szánjunk rá időt, hogy a kiskedvenc megváltozott viselkedését minél inkább helyreállítsuk.

Új rutin

Mindent meg kell tenni az állat életében bekövetkező hirtelen változások elkerülése érdekében. Mutassuk be az új rutint a kutyának vagy macskának, még mielőtt a baba megjönne. Engedjük meg, hogy kisállatunk megvizsgálja a baba szobáját, mielőtt az újszülött megérkezik. Egészséges, megfelelően oltott és féregtelenített kutya vagy macska gyakorlatilag nem jelent veszélyt a csecsemőre – mondta dr. Bollók Árpád, a Kisállatorvos.hu szakértője.

Az első találkozás

Amikor a csecsemő még a kórházban van, vigyünk haza néhány takarót vagy ruhát, amelyek már hordozzák a kicsi illatát, és mutassuk meg kedvencünknek. Nagyon fontos, hogy a kisállat első élményei a babáról pozitívak legyenek. A legfontosabb a baba kutyának vagy macskának történő bemutatásakor: ne csináljuk egyedül! Vegyük igénybe legalább még egy felnőtt segítségét, aki kontrollálhatja az állat viselkedését. Várjunk a csecsemő bemutatásával mindaddig, míg az állat nyugodt, kiegyensúlyozott állapotba kerül. Hagyjuk, hogy az állat tüzetesen megvizsgálja, megszaglássza a babát! Jutalmazzuk meg, ha jól viselkedett!

Napi rutin

Tartsuk fenn a jutalmazási rendszert az állat helyes viselkedéséért! Soha ne hagyjuk, hogy a baba egyedül maradjon a háziállattal, és mindig ügyeljünk arra, hogy az állat ne tudja őt felügyelet nélkül elérni! Az állat viselkedését ugyanis az ösztönök irányíthatják. Ami a kölyökkutyának jó, az nem feltétlenül jó egy kisbabának. Ugyanakkor ne szeparáljuk el őket teljesen – hagyjuk, hogy az állat biztonságos szinten időnként kapcsolatba kerüljön az újszülöttel, felnőtt felügyelettel kísérve.

Természetesen tartsuk teljesen távol a kutya vagy macska vizeletét és székletét a csecsemőtől. Ne frusztráljuk a kisállatunkat azzal, hogy elvesszük a területét: ügyeljünk arra, hogy ezután is legyen saját magánszférája a házban! Alakítsunk ki neki újat, ha szükséges. Próbáljuk meg minél kevésbé elhanyagolni kiskedvencünket. Sétáltassuk, játsszunk vele továbbra is, még ha csak rövidebb ideig is.

Higiénia

A kutatások azt mutatják, hogy ahol macska vagy kutya él, ott a gyerekek immunrendszere jellemzően ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne tartsuk tisztán a házat. Amikor egy újszülött megérkezik a családba, gondoskodni kell róla, hogy a kisállatok homokozóját, etetőjét és ágyait a korábbiaknál gyakrabban tisztítsuk. Gondoskodjunk továbbá a porszívózásról is, hogy ne kerüljön túl sok szőr a bútorokra és a levegőbe.

Ha kisállat érkezik?

Beszéljünk a másik eshetőségről, amikor gyermekes családba veszünk vagy fogadunk örökbe állatot. Első utunk ekkor is az állatorvoshoz vigyen, ahol írjuk le az összes körülményt: hány gyermek él a családban, milyen korúak. Van-e valamelyiküknek egészségügyi problémája, például allergiája? Ha az állatorvos azt mondja, hogy minden alkalmas az állattartásra – ideértve az otthoni életmódot és a napi rutint is – kérdezzük rá az ajánlott fajtára, korra és jellemzőkre. Az állatorvos örömmel javasol majd tökéletes négylábú társat.

A gyerekek felkészítése

Alapvető fontosságú megtanítani gyermekeinknek, hogy a kisállat nem játék; vigyázni kell rá, gondozni, tanítani, soha nem provokálni, és ha azt igényli, akkor egyedül hagyni. Ügyeljünk arra, hogy eleinte legyen sok időnk és energiánk az egyensúly megteremtésére a gyerekek és az állat között!

A gyerekeknek meg kell tanulniuk az állandó higiéniai óvintézkedéseket, például a kézmosást. Az ektoparaziták, például a kullancsok és a bolhák, nemcsak a kinti séta közben, hanem más állatokkal való érintkezéssel is rákerülhetnek kisállatunkra, majd átmászhatnak az emberre, sok kényelmetlenséget vagy akár fertőzéseket is okozva. Mindig használjunk hatékony védelmet a paraziták ellen, kérdezzük meg állatorvosunkat a legmegfelelőbb megoldásokról! – tanácsolja a szakértő. Ha felelősséggel csináljuk, akkor hálásak leszünk, hogy szülőként a kisállattartás mellett döntöttünk!

Szóljon hozzá!