ZETApress

hírportál

A kutyák időskori szelektív hallása

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is megfigyelhető, hogy koruk előrehaladtával a pozitív ingerekre figyelnek jobban. Emiatt az idősebb négylábúak vélhetően kevesebb negatív érzelmet élnek meg, mint fiatalabb társaik – mutatott rá az ELTE Etológiai Tanszékének legújabb kutatása.

Az ELTE Etológia Tanszék Szenior Családi Kutya Programjának a Scientific Reports tudományos lapban megjelent kutatása az öregedés és a különböző hangokra adott reakciók közötti összefüggéseket vizsgálta. Emberekben ismert az úgynevezett pozitivitás hatás, ami azt jelenti, hogy az idős emberek figyelme és memóriája a negatív ingerektől a pozitívak felé fordul, amitől úgy tűnik, mintha arányaiban kevesebb negatív érzelmet, például félelmet élnek meg, mint a fiatalabbak. Jelenleg nincs egyetértés a kutatók között azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi áll ennek az eltolódásnak a hátterében. Az etológusok arra voltak kíváncsiak, hogy ez a jelenség kutyákban is megjelenik-e az öregedés során.

A vizsgálat során háromféle – pozitív (nevetés), negatív (sírás) és semleges (csuklás és köhögés) – emberi hangot játszottak le idős és fiatal kutyáknak, és azt figyelték, hogy a különböző töltetű hanghatásokra minként reagálnak az eltérő korú állatok. A kutatásban negyven családi kutya spontán reakcióját elemezték, miközben a gazdák újságolvasással és zenehallgatással voltak elfoglalva, így ők nem hallották a lejátszott hangokat. Íme a kísérlet menetét bemutató videó:

Ez az elrendezés lehetővé tette, hogy kiderítsük, vajon az idős kutyák általánosságban a hangokra, csak az érzelmekkel teli hangokra, esetleg csak bizonyos érzelmi kategóriájú hangokra adott reakciójában történik változás – foglalta össze a kísérlet célját Szabó Dóra, a cikk első szerzője.

Az eredmények alapján, a pozitivitás hatásnak megfelelően az idős kutyák csak a negatív (síró) hangokra reagáltak lassabban, míg a többi hangra ugyanolyan gyorsan kapták fel a fejüket és ugyanolyan hosszú ideig is figyeltek rájuk, mint fiatal társaik. Eddig ez a jelenség, tehát hogy a korosabbak kevésbé hallják meg a rossz dolgokat, kizárólag az emberek körében volt ismert, a kutya az első állatfaj ahol sikerült kimutatni a meglétét. Ezzel más megvilágításba kerülnek a pozitivitást magyarázó elméletek is, mivel ez előbbiek alapján néhány elmélet magyarázata (például, hogy az idős egyedek tudatában vannak annak, hogy túl vannak életük delén és az élet véges) már kevésbé tűnik helytállónak.

Az eredményeink alapján elmondható, hogy a kor előrehaladtával az agy érzelem-feldolgozó képessége hasonló változásokon megy keresztül a kutyákban és az emberekben. Ez megerősíti, hogy a kutya vizsgálata segíthet megválaszolni az emberi öregedéssel kapcsolatos nyitott kérdéseket is – összegezte az eredményeket dr. Kubinyi Enikő, a kutatócsoport vezetője.

Szóljon hozzá!