ZETApress

hírportál

Galgo mentés Magyarországon

Több mint fél év telt el a Hungarian Galgo Rescue Team utolsó expedíciója óta. Mostanra 45 agár fuvarját és örökbefogadását bonyolították le Spanyolországból. Voltak állatok, akik könnyebben és voltak, akik nehezebben találtak új otthonra – tudatta Csörgő Timea önkéntes.

Mostanra mindenki szerető családban, felelős gazdi mellett éli az életét. De milyen egy Spanyolországban halálra ítélt galgo élete Magyarországon? Hogyan tudnak beilleszkedni a családi vagy városi környezetbe?

– Minden kutya kicsit más, eltérő igényekkel és életháttérrel érkezik. Az eddigi mentetteink között vannak egészen fiatal példányok. Róluk valószínű nagyon gyorsan kiderült, hogy a többiekhez képest kevésbé erős a vadászösztönük vagy egyszerűen csak nem teljesítettek jól, így hamar leadták őket a spanyol menhelyek egyikén. Az ő esetükben a szocializáció, a nevelés és a kapcsolat építése a gazdik legnagyobb feladata – mondta Nagy Henriett, a magyar galgo mentés vezetője.

Vannak 3-5 éves példányok, akik sérülés, lemorzsolódás miatt kerültek leselejtezésre. Hallatlan, hiszen egy 3-5 éves kutya még koránt sem idős. Ezek az agarak a testi és lelki sérülések legváltozatosabb formáit mutatják. A félelem, a folyamatos rettegés mellett a vadászatok során szerzett sérülések és a fizikai bántalmazás nyomai is könnyedén felfedezhetőek legtöbbjükön. Pedig ők mind szerencsések, hisz olyan haladó szemléletű vadász volt a gazdájuk, aki nem választott a tradíció mögé bújtatott meghökkentő kivégzési módszerek közül, hanem leadta az állatot egy menhelyen.

A magyar csapatnak, a megérkezés pillanatától fogva az legfontosabb, hogy minden agár a megfelelő helyre kerüljön, ha ez több idő, akkor többet várnak, de a sikeres örökbeadás nem csak a kutyák, hanem a potenciális gazdik és csapat érdeke is.

A halálra ítélt spanyol agarak élete hazánkban

A mostanra örökbefogadott galgoink egy része vidéki, mások városi életet élnek. Figyelünk arra, ki, milyen környezetben érzi majd jól magát, ezért is van a részletes, örökbefogadást megelőző kérdőívünk és a javasolt többszöri látogatás. Mindig a kutya választ, ha működik a kémia, akkor az agarak mindent megtesznek a gazdikért. Sokan a korábbi múltjuk ellenére például cicák mellett élik életüket, de gyakori, hogy odavannak a gyermekekért, a nagymamákért. Nincs mit tagadni, előfordul a férfiaktól való általános félelem, ezen lehet és kell is dolgoznia a gazdiknak. Hosszú folyamat, de minden perce megéri – mondta Csörgő Tímea, önkéntes. Figyelemmel, törődéssel és szeretettel boldogság nem csak a kutyának, de a családnak is az örökbefogadás.

A következő expedíció még várat magára, de szerencsére a támogatók továbbra is szívükön viselik a galgok ügyét. Így kapott felkérést legutóbb 4 galgo, több mentett kutyus mellett a Hansgrohe prémium fürdőszobai és konyhai termékei mellett, mókázós fotókon. Ezek a figyelemfelkeltő aktivitások segítenek az alapítványnak, hogy a galgok ügye folyamatosan fókuszban maradjon, ugyanakkor fantasztikus érzés boldognak és kiegyensúlyozottnak látni a mentvényeket. Amíg csapat tagjai a korábbi mentettek éltútját követik, addig minél több embernek kell hallania a galgok szomorú helyzetéről. Magyarországon több olyan összefogás mutatta meg az elmúlt hónapokban, hogy a jó ügyért sokan hajlandóak tenni. Számos módon segíthetünk, ez a 45 kutya is civil összefogás eredményeként menekült meg. Az életük csepp a tengerben, de nekik ez a minden, esély a boldog, szeretetteljes életre.

Mit kell tudni a galgokról?

Az agaras vadászat Spanyolországban tradíció, amihez sajnos a feleslegessé vált kutyák kivégzése is szorosan hozzátartozik. Állatvédők által közzétett adatok szerint, a több mint 170 ezer vadász Spanyolországban összesen 490 ezer galgot tart, melyből évente körülbelül 50-100 ezer állattól szabadulnak meg. Sajnos a vadászidény végén az agarak válogatott módszerekkel történő kivégzése mélyen gyökerező tradíció, talán a bikaviadalok esetéhez hasonlítható legjobban, amelyet a nemzetközi nyomásnak és a milliók által aláírt petícióknak köszönhetően egyre több helyen tiltanak be az országban. A több éve erősödő nemzetközi összefogás, igyekszik minél több ember figyelmét felhívni arra, hogy a kegyetlenséget nem lehet tradíciók mögé rejteni. Hazai, lelkes, civil kezdeményezés hatására, már itthon is, igyekeznek bekapcsolódni a nemes állatok mentésébe.

Szerencsére egyre több az olyan vadász, aki a kutyáit leadja egy menhelyen, ezek viszont sok esetben már az idény vége előtt teltházzal működnek, így a spanyol sintértelepek és menhelyek egyszerűen nem tudják kezelni a hirtelen leadott, nagy mennyiségű és a bejelentések alapján összegyűjtött, gyakran sérült galgot. Számos esetben kérnek segítséget Európa és a világ más pontjairól, partnerszervezetektől. Egy ilyen segítségkérésre reagált a Hungarian Galgo Rescue Team csapata, akik először öt állat szállítását szervezték meg Magyarországra. Ez három éve történt, azóta folyamatosan érkeznek a galgok a lehetőségekhez mérten a csapat segítségével haza. Túl a hatodik expedíción közel 45 galgo éli nálunk boldog gazdis életet.

Szóljon hozzá!