ZETApress

hírportál

Éjszaka az állatokkal

Megint Állatkertek Éjszakája lesz augusztus 30-án pénteken. Különleges esti programokra kerül sor országszere 12 állatkertben és vadasparkban ? tudtuk meg délelőtt a Pálmaház teraszán. Zita vörös vércsét, István Uhut, Zoltán egy erszényest tartott a karján-vállán. Végezetül a hangyászok látványetetésén is részt vehettünk. Fotóink Rósa István felvételei.

Nyolcadik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját, amelyhez ebben az évben országszerte 12 állatkert, vadaspark, állatos bemutatóhely csatlakozott. A nagyközönséget mindenütt változatos programokkal, látványetetésekkel és más, a szokásos állatkerti látogatáshoz képest rendkívüli látnivalókkal várják augusztus 30-án, a nyár utolsó péntek estéjén.

Az ország 11 településén, összesen 12 állatkertben, vadasparkban és állatos bemutatóhelyen várják az érdeklődőket az VIII. Állatkertek Éjszakáján, amely augusztus 30-án, azaz a nyár utolsó péntekén kerül megrendezésre. Ezen az estén Budakeszin a Budakeszi Vadaspark, Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Tropicarium, Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, illetve Vidámparkja, Győrött a Xantus János Állatkert, Jászberényben a Jászberényi Állat- és Növénykert, Kecskeméten a Kecskeméti Vadaskert, Miskolcon a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Pécsett a Pécsi Állatkert, Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, Szegeden a Szegedi Vadaspark, Veresegyházán pedig a Medveotthon kínál különleges programokat a nagyközönségnek.

A belépti díjak helyszínenként eltérőek, de a fővárosban, illetve annak vonzáskörzetében lévő három helyszínre, azaz a Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Tropicariumba az intézményenkénti külön jegy mellett mindhárom helyszínre érvényes kombinált jegy is váltható. A fővárosi kombinált jegy ára 8000 forint, 14 éven aluli gyermekeknek 6000 forint. Az állatkert bérletek nem lesznek érvényesek. Aki az este folyamán nem tudja mindhárom helyszínt felkeresni, a jegyeket a Tropicariumba és a Budakeszi Vadasparkba másnap és harmadnap, azaz szombat-vasárnap is felhasználhatja.

A résztvevő intézmények közül több már a mai országos programbemutatón ismertette részletes programját. Prof. dr. Persányi Miklós, a városligeti intézmény főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a 2012 óta minden évben megrendezett Állatkertek Éjszakája a magyarországi állatkertek legnépszerűbb és legnagyobb szabású közös programjának számít. A részletes intézményenkénti programokat és egyéb kapcsolódó információkat az egyes állatkertek a saját honlapjukon is közzéteszik.

A Fővárosi Állat- és Növénykert programjai

A városligeti intézmény már kezdettől, azaz 2012-től minden évben megtartotta az Állatkertek Éjszakáját, így a rendezvénnyel kapcsolatban már néhány hagyomány is kialakult. Ezeket a hagyományokat megtartva, de a programkínálatot sok-sok új, izgalmas elemmel gazdagítva készülnek az idei Állatkertek Éjszakájára.

Az elmúlt évekhez képest újdonság lesz, hogy jegyeket ezúttal ? közkívánatra ? korlátozott, limitált számban lehet majd váltani. Éppen ezért a szervezők mindenkinek azt javasolják, hogy ne hagyják a jegyek megváltását az utolsó pillanatra. Az elővételben történő jegyváltással elkerülhető a sorban állás, ráadásul az elővételes jegyek kedvezményes áron érhetők el. Augusztus 30-án viszont már csak tejes árú jegyeket lehet váltani a helyszínen, persze csak akkor, ha előzőleg nem telt be a létszám az elővételes jegyekkel.

Az Állatkertek Éjszakája programjaira érkező látogatók előtt 19 órakor nyílnak ki a kapuk, a főbejáraton és az állatkerti játszópark: a Holnemvolt Vár kapuján is be lehet majd özönleni. A különböző programok és látnivalók 23 óra utánig tartanak és éjfélig lehet majd a kert területén maradni.

A kert több pontján az épületekre, a sziklafelszínre és a fák lombkoronájára vetített fényfestésben lehet majd gyönyörködni. A Főkapunál filmvetítés és arcfestés fogadja a látogatókat, de itt lesz a helyszíne a QuartzBox homok- és festékanimáció vetítésnek is. Az Ausztrálháznál közelről lehet majd ismerkedni az aranyos cukormókussal, a kuszkusszal és a szakállas agáméval. A Pálmaházban az est folyamán kétszer is lesz trópusi vihar, a tóparti sétányon pedig a csillagos ég látnivalóival lehet majd ismerkedni avatott csillagászok, és persze teleszkóp segítségével. Lesz jégszobrász bemutató és fénytánc, illetve többféle zenés program, többek között a Kistehén Tánczenekar fellépésével. A Parasztudvarban igazi nagytehén is látható.

Természetesen rengeteg állatos program lesz, például oroszlánfóka tréning esti kivilágításban, elefánt tréning, zsiráf és orrszarvú etetés, sőt, látványetetést tartanak a cebui disznóknál, a komodói sárkányoknál, az aldabrai óriásteknősöknél és a kis tigrispitonoknál is. Több helyszínen lesz éjszakai TAPI-ZOO, ahol tapintható állati alkatrészeket, madártojásokat, különleges állatcsontokat vehetnek kézbe a látogatók.

A Nagyszikla belsejében található Varázshegyben a denevéretetés és -bemutató, illetve Állatok akcióban etológiái bemutató mellett a hatlábúak birodalmával, valamint a levélvágó hangyákkal is meg lehet majd ismerkedni, sőt, egy tematikus program keretében még az állatvilág hálószobatitkait is kifecsegik az állatkerti munkatársak. A Hetedhét Palota tematikus játszóházban pedig barátságos nyuszik, bőrevő halak, és egy izgalmas bátorságpróba várja majd az érdeklődőket.

Vidéken is várnak minket

A vidéki állatkertek közül a Budakeszi Vadasparkot Zahán Viktor sajtófőnök, a Miskolci Állatkertet Kövesdi Kinga, míg a Kecskeméti Vadaskertet Bokovics Tamás ügyvezető igazgató ismertette programjait. Az utolsó augusztusi péntek éjszakán is izgalmas programokkal, fáklyafényes hangulatvarázzsal várják a nagyközönséget Kecskeméten. A kapuk 18:30-kor nyitnak, ekkortól kezdőnek a családias hangulatú, élménydús programok hűsítő környezetbe, amely igazi vadvilág-hangulatot idéző, fáklyafényben úszó oázissá alakul át.

Az izgalmas programok látványetetésekkel indulnak. Az állatgondozók többek között a tigrisek, a majmok, a lámák, az oroszlánok etetését mutatják be. A lámákat és a csacsikat a látogatók maguk is etethetik! 20 órától a Csörömpölők Együttes lép az Állatkert színpadára egy nagyszerű, szórakoztató koncerttel! Az este folyamán több helyszínen is élmények és izgalmak várják az érdeklődőket: lesz hüllő-show, trófeabemutató, állati kincsek standja, teknős- és óriáscsótány tapogatózó, ajándék arcfestés, éjjeli hangulatzenélés és légvárak. Pénztárzárás 22:45-kor, majd a Vadaskert 23:30-kor zárja be kapuit.

Szóljon hozzá!