ZETApress

hírportál

Gyerekprogramok a Margón

Varró Dániel diafilmeket vetít, Kardos-Horváth János gyermek-zenekara, a Hahó együttes koncertet ad, a Petőfi Irodalmi Múzeum rendhagyó foglalkozásokkal mutatja meg Petőfi Sándor életét és műveit a Margó Irodalmi Fesztivál gyereknapján június 15-én szombaton, hogy az olvasás és az irodalom élményét mindenki átélhesse.

A gyerekeket is izgalmas programokkal várják a Petőfi Irodalmi Múzeumban az ötnapos ingyenes fesztivál szombati napján, 10 és 15 óra között. A kicsik többek között zenés bábjátékozáson, kavicsfestésen, felolvasásokon és egy varázslatos koncerten is részt vehetnek: a Hahó együttessel olyan kreatív, barátságos muzsikusok segítenek tanulni és tanítani, akiknek gyakorló apaként bőven van tapasztalatuk. A Fesztiválon a Hahók bemutatják Tucat című új dalukat is!

Június 15-én szombaton a Margó irodalom- és olvasásnépszerűsítő gyerekprogramjain 10 órától az udvaron Nagy Réka, az Ökoanyu ínycsiklandó, egészséges és nagyon finom kis jutalomfalatokat készít a gyerekekkel: együtt állítják össze, keverik ki, és az is kiderül, hogy a golyócskákat elkészíteni igazán gyerekjáték ? tudatta Kubik Elvira sajtófőnök. Öt másik program is várja ebben az időpontban a Margóra látogatókat. A Bookline Szívünk rajta programjának köszönhetően egy zenés bábjátékra kerül sor a Lotz-teremben, Elmerrel, a kockás elefánttal ismerkedhetnek meg a gyerekek, és kiderül, milyen érzés másmilyennek lenni mint a többiek.

A PIM szervezésében, a szintén 10 órakor kezdődő Forgatag a palotában című programon a gyerekek megismerkedhetnek a Károlyi-palota szerethető lakóival, úgymint Dzsenkóval, a Petőfi-rajongó telivérrel, K. Dezsővel a vakonddal és szenvedélyes kurátorral, s Par Avion kisasszonnyal, a kissé rosszul tájékozódó postagalambbal, s míg meghallgatják meséjüket, bebarangolják a Károlyi-palotát és utaznak is kicsit az időben. Ezen kívül 10 órától (többek között) lehet majd kavicsot festeni, frizbit készíteni, sőt, mesét is írni a Bosnyák Viktória és Dudás Győző szerzőpáros foglalkozásán.

11 órakor kezdődik a Hahó együttes koncertje, ahol cuki dalok szólnak majd nem csak cuki gyerkőcöknek. A környezetvédelemért aktívan kiálló Hahók szerint a gyerekeknek mindent lehet, és a zene áll mindenek felett! A Kolibri Kiadó 11 órakor kezdődő kézműveskedéssel egybekötött felolvasó-színházában az Acsargó mocsarak című, a Zabaszauruszok-sorozat 3. kötetének hőse, Leiszút Feliszút és régi barátai kapnak főszerepet.

A Csirimojó Kiadó és a Cseh Centrum szintén 11 órától várja a lelkes lurkókat. Programjukon az óvodások és kisiskolások izgalmas kézműves foglalkozáson keresztül ismerhetik meg a Furda borz filmet forgat címmel megjelent kötet magával ragadó történetét. A gyerekeknek lehetőségük lesz a PIM szervezésében felfedezni a Petőfi-tárlatot, megismerkedni a szerethetően szétszórt, szenvedélyes költővel, s arra a különös rejtélyre is fényt deríthetnek a résztvevők, miért található 16 ördögszarvacska a róla szóló kiállításban. A program 11 órakor kezdődik.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PDY1xNej0uI[/youtube]

Déltől Varró Dániel vadonatúj verses meséit maga a költő meséli, mégpedig diafilmről. A kicsik a Csütörtök a kisördög című program keretében megismerkedhetnek a legújabb mesehőssel, a cserfes Csütörtökkel. Szintén déli 12 órakor kalandos utazást tehenek a gyerekek a rímek világába, a Bookline Szívünk rajta programjának köszönhetően. A zenés, mondókázós foglalkozás, A Jöjj ki, napocska! című könyv alapján közösen kitalált történetet mesélnek el a szervezők és játszanak el a gyerekekkel, amiben ismert gyerekdalok és mondókák fognak felcsendülni ? új köntösben.

Szombaton kora délután pedig az év gyerekkönyvéé a főszerep! Milyen az év gyerekkönyve? Tényleg a gyerek könyve? A Lotz-teremben tartott beszélgetésen a frissen kiosztott Év Gyerekkönyve Díjas könyvekről lesz szó a HUBBY ? Magyar Gyerekkönyv Fórum szervezésében. Mi tetszik a gyerekzsűrinek, a szakértőknek, a szakmának és a laikus olvasónak? Az Év Gyerekkönyve Díj zsűritagjait Szekeres Niki kérdezi majd.

Mint május 14-én megírtuk, a 12. Margó Irodalmi Fesztivál 5 napon keresztül 70 programmal várja az érdeklődőket a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Június 12-16-a között 12. alkalommal rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált a Petőfi Irodalmi Múzeumban: a Bookline, az Aegon, az NKA és a PIM támogatásának köszönhetően ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, felolvasásokkal, színházi produkciókkal és koncertekkel valódi közösségi élménnyé tegye az irodalmat.

Szóljon hozzá!