ZETApress

hírportál

20 éves a Besh o droM!

Idén nyáron rekordkísérletet hajt végre a Besh o droM: egy színpadra varázsolják a múltat és a jelent! A magyarországi világzene egyik legkiemelkedőbb zenekara 20 éves fennállását ünnepli június 8-án szombaton a Kobuci Kertben ? tudatta Dorogman Hédi.

Habár az együttes két alapító- és vezető tagja, Barcza Gergely és Pettik Ádám nem Magyarországon élnek, a Besh o droM továbbra is töretlen energiával működik. Vendégeikkel végigvezetik a közönséget azon a mozgalmas két évtizeden, amelyben volt alkalmuk a világ öt kontinensének legkisebb és legnagyobb színpadaira állni. ? Vannak önmagukba visszatérő körök, mint a dél-franciaországi Welcome in Tziganie Fesztivál, amit az első évében mi nyitottunk, és tavaly a 11. évadban újra ott zenéltünk. De még két évtized után is akad olyan sarka a világnak, ahol először játszottunk, mint például nemrég Tel-Avivban ? mondta Barcza Gergő.

A zenekar pályafutását sok kísérletezés jellemezte. Gergő közel-keleti zenei kalandjai, Ádám szenvedélye az ütőhangszerek, egzotikus ritmusok, és közös érdeklődésük a balkáni zenék iránt új irányba vitte a punk, rock, jazz, reggae, blues alapműveltségüket és korábbi zenekari tapasztalataikat.

Az estén talán a legtöbb vendégzenész rekordja is megdől majd, a zenekar sokféle felállásából ugyanis szinte mindenki színpadra lép, akinek jelentős szerepe van a Besh o droM történetében: ott lesz Juhász Miczura Mónika, Szalóki Ági, Farkas Harcsa Robi, David Yengibarian, Sidoo Attila, Gáspár Kálmán, Busa Pista, Bede Péter, Papesch Péter, Somos Péter, Vajdovich Árpád, Birta Miklós, Beszteri Róbert, Mihalik Ábel, Barta Zsolt, Szumper Ákos, Varga László, Tóth Péter, Rónai Zsolt és Talabos Csaba. ? A zenekar szövevényes történetéből adódóan elképesztő minőségű zenészek garmada tudja magáénak a műsort. Ebből jött az ötlet, hogy együtt ünnepeljük meg a jeles alkalmat. Kevés zenekar kap ilyen ajándékot az élettől! ? mondta Pettik Ádám.

Szóljon hozzá!