ZETApress

hírportál

Mária főhadnagy Aradon

Mária főhadnagyTörténelmi helyszínen a Mária főhadnagy: május 27-én hétfő két előadás erejéig Aradon látható Huszka Jenő: Mária főhadnagy című operettje, amelynek bemutatója március 14-én volt a Békéscsabai Jókai Színházban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója jegyében.

Bár a műfaj szabályai szerint happy enddel végződő operettből kimaradtak a főhős életének tragikus fordulatai, annyit el kell mondani, hogy Arad nemcsak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történetében fontos ám tragikus helyszín, hanem komoly szerepet játszott a férfiruhába bújt Lebstück Máriának az életében is, aki nő létére főhadnagyi rangig vitte a szabadságharc honvédseregében. Lebstück Máriát ugyanis a szabadságharc leverése után az elfogott honvédtisztekkel együtt az aradi várban tartották fogva, itt született meg fia, Jónák Pál is. Mária hat hónapnyi raboskodás után szabadult, de kiutasították Magyarországról.

Az előadás a Budapesti Operettszínház, a Békéscsabai Jókai Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Zenés Színház együttműködésében valósul meg. A produkcióban Mária főhadnagyként Bori Réka látható, az előadás főbb szerepeit Domoszlai Sándor, Kállay Bori, Virágh József, Peller Károly, valamint Steinkohl Erika és Bodor Szabina alakítják. A darab rendezője: Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, míg társrendezője: Bozsó József, a Magyar Zenés Színház igazgatója. Az előadásban közreműködnek a Magyar Zenés Színház táncosai, valamint a Békéscsabai Jókai Színház színművészei és színiiskolásai is.

Az aradi előadás után Egerben, majd a Szarvasi Vízi Színházban vendégszerepel a Mária főhadnagy, ezután pedig a színházak együttműködési megállapodása alapján 2019. október 4-én pénteken a Veszprémi Petőfi Színházban mutatják be a darabot ? tudtuk meg Sarkadi Bélától. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!