ZETApress

hírportál

Budavár újabb visszafoglalása

Honvédelem Napja 0519A Magyar Honvédelem Napját, Budavár visszafoglalásának 170. évfordulóját ünnepeljük május 19-én vasárnap 13 órától a budavári Kapisztrán téren ? tudatta Jánosi Katalin. A rendezvényen való részvétel ingyenes! A szervezők között a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára is megtalálható.

Május 21-e a Magyar Honvédelem Napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát. Május 19-én a magyar történelem kiemelkedő eseményének 170. évfordulójára emlékezik meg a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség pirotechnikai látványelemekben gazdag, több száz katonát felvonultató csatabemutatóval a Kapisztrán téren.

Buda ostroma az 1848?49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontja volt, amely 1849. május 4-től május 21-ig tartott, és az ostromló magyar erők győzelmével ért véget. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő nagy-sikerű produkció idén is az Esztrád Színház jóvoltából kerül bemutatásra, a párbeszédes dramatizált csatabemutatót Korcsmáros György rendezi. A pazar kiállítású megemlékezés erejét a festői Budavári környezet és 200 fő gyalogos és lovassági katona biztosítja.

A 16 órakor kezdődő előadást a Buzogány toronynál felvett Budavári betörés képei előzik meg, amelyet óriási kivetítőn tekinthetnek meg az esemény résztvevői. Eközben a császáriak a helyszínen élőben készülődnek az ellentámadásra, majd a betörés első sebesültjei is megérkeznek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épülete elé.

A betörés után a magyar tüzérek az elfoglalt császári ágyúk segítségével látványos robbantásokkal szemléltetik az osztrák barikád elleni támadást. A visszavert honvédek intenzív tüzérségi és a gyalogsági sortüzet indítanak a császáriak ellen, majd egy végső szuronyroham után a császáriak megadják magukat, a honvédeké a győzelem!

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 1991-ben alakult társadalmi szervezet. Fő célkitűzése a magyar katonai hagyományok ápolása, a honvédelmi értékek megőrzése és átadása a jelen, illetve a jövő nemzedékének látványos bemutatók segítségével. A hagyományőrző lovas és gyalogsági katonák, a tüzérségi bemutatók, a nagyszámú robbantásimitáció, a puska sortüzek, a szuronyok, a kardok összecsapása pedig nem csupán a magyar katonai hagyományt elevenítik fel, hanem valódi élményt adnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Szóljon hozzá!