ZETApress

hírportál

50 év, 50 nyár Szentendrén

Öt bemutatót tart az idei nyári szezonban a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötven éves fennállását ? tudtuk meg a programot bemutató délutáni sajtótájékoztatón.

Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum vezetője a Rózsavölgyi Szalonban felidézte, hogy a teátrum 1969-ben fiatal színészhallgatók ötlete nyomán alakult. Hozzátette, hogy a jubileumi évad alkalmából színház-történeti kutatást indítottak az elmúlt 50 év történetéről. Elmondta, hogy az új évadban kiemelt szerepet kapnak a Friss program előadásai, lesz operagála, és a teátrum fennállása óta először együttműködnek az Ételt az Életért Alapítvánnyal is.

Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere kiemelte, hogy a teátrum az elmúlt ötven év alatt a szentendrei identitás részévé vált, beépült a város szövetébe. A szabadtéri előadások a város négy-öt helyszínén zajlanak, ott, ahol az emberek a mindennapi életüket élik ? tette hozzá.

Gubik Petra, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) végzős hallgatója lesz az idei évad háziasszonya, aki A hentes lánya című zenés monodrámában is feltűnik majd. Az ősbemutató rendezője Szokol Judit, az SZFE frissen végzett hallgatója, aki színpadra állítja Molnár Ferenc: Liliom című klasszikusát is.

Szokol Judit elmondta, hogy A hentes lánya történetében ? amely Jurás Jenő: Ne szakítson félbe! című monodrámájából építkezik ? a főszereplőnek megkérik a kezét, de túl kicsi rá a gyűrű, és innentől indulnak a bonyodalmak. Gubik Petra kiemelte, hogy egyedülálló feladat volt számára ez a monomusical, amelyben kortárs populáris dalokat hallhat a közönség.

Az évad Dan Gordon: Becéző szavak című darabjával veszi kezdetét. Az Orlai Produkciós Irodával közös előadás bemutatója július 5-én lesz Szentendrén. A produkcióban színpadra lép Hernádi Judit, Péter Kata, Gyabronka József, Horváth Illés és Cseh Judit, rendezője Kocsis Gergő.

Dr. Vadász Dániel, a Co-Opera igazgatója elmondta, hogy három évvel ezelőtt indult útjára az egyedülálló együttműködés, amelynek keretében vidéki színházak közösen visznek színre operákat. Mint mondta, idén nyáron magyar és külföldi előadók részvételével operagálát tartanak Mozart, Puccini, Verdi és Rossini darabjaiból. Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar Dinnyés Dániel vezényletével.

Timár András színháztörténész, a Teátrum 50 kutatási projekt vezetője elmondta, hogy két éve kapta meg a felkérést a teátrum történetének kutatására. Elmondta, hogy többek között az Országos Széchényi Könyvtárból, a Petőfi Irodalmi Múzeumból és a Ferenczy Múzeumból gyűjtöttek össze anyagokat. Mint fogalmazott, céljuk, hogy olyan színház-történeteket hozzanak létre, amelyek minél többet megmutatnak az elmúlt ötven évből, több interjút is készítettek azokkal, akik az elmúlt ötven év során a teátrum munkájában részt vettek.

A Szentendrei Teátrum idei műsorában szerepel még Balázs Ágnes: Petőfi-játék című zenés darabjának ősbemutatója, amelyet augusztus elején tartanak. Szentendrén vendégeskedik a Sztalker Csoport is: Vecsei H. Miklós új fordításában Vízkereszt, vagy igazából mindegy címmel állítja színpadra ifjabb Vidnyánszky Attila Shakespeare vígjátékát. Mint múlt szerdán megírtuk, ezt idén Gyulán is bemutatják. A Friss program vendégelőadása lesz még a kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar III. évfolyamának vizsga-előadása, Hamvas Béla: Ördöngösök című művének színpadi adaptációja, valamint Szabó Kimmel Tamás: Széttépve című koncertszínházi előadása is várja az érdeklődőket.

Szóljon hozzá!