ZETApress

hírportál

Virtuózok ez év végén

Virtuózok Jubileumi Ünnepi Hangverseny lesz 2019. december 30-án hétfőn 15 órakor és 19:30-kor a MŰPA-ban ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón a Duna parti palota I. emeleti Üvegtermében. Jegyek a helyszínen és a jegy.hu portálon kaphatók. Magyar találmányuk meghódította a világot!

Az eseményen felszólalt Batta András Erkel- és Széchenyi-díjas zenetörténész, a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke; Peller Mariann Dohnányi Ernő-díjas kulturális menedzser, a Virtuózok alapítója; Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Príma Primissima-díjas koloratúrszoprán; Lugosi Dániel Ali Benkó-díjas virtuóz klarinétművész, a Virtuózok felfedezettje; Szüts Apor zongoraművész, a Virtuózok Kamaraegyüttes zenei vezetője.

A Virtuózok a világ első klasszikus zenei tehetségkutató műsora az elmúlt öt év alatt Magyarországon mozgalommá nőtt. A Virtuózok ünnepi, évfordulós koncertjén a közönség újra láthatja a felfedezetteket. A klasszikus zene folyamatos emlékezés és folyamatos újjászületés: ezt a csodát közvetíti az ünnepi hangverseny. ? A Virtuózok célja a zenei tehetség felfedezése, a fiatalok tehetségének kibontakoztatása. Ez a magyar találmány meghódította a világot, fogalommá vált. A nemzetközi zenei élet vezető muzsikusai látták meg benne a klasszikus zene megújulásának lehetőségét ? mondta dr. Batta András Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, zsűritag, a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke.

A felfedezettek év végén egy eddig sehol nem látható, különleges ünnepi koncertet adnak. Az est sztárvendége a tehetségkutató megszületésétől kezdve a Virtuózokkal trtó népszerű zsűritag, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas gyönyörű operaénekesnő: Miklósa Erika és az olasz származású, a világ valamennyi jelentős színpadán megfordult Grammy-díjas fuvolaművész: Andrea Gríminelli.

A művészeket a Virtuózok Kamaraegyüttes kíséri, a zenekar Szüts Apor művészeti vezetésével 2019 februárjában alakult. A régi kedvencek, a tehetségkutató eddig nyertesei közül az estén színpadra lép többek között a zongorajátékával mindenkit lenyűgöző Boros Misi, a csodagyerekként ismert Gertler Teo, a Benkó-díjas virtuóz klarinétművész Lugosi Dániel Ali és a vietnami származású fiatal operaénekes, Jinh Dúc Hoáng Long. Ezen az estén mutatkozik be az 5. évad nyertes kamaraegyüttese, június 7-én pénteken derül ki, hogy a nyolc induló közül ki nyeri meg a Kamara Virtuózok műsort.

Miklósa Erika 2014 óta a Virtuózok zsűritagja. Meghódította a világ összes jelentősebb színpadát, a New York-i Metropolitantől kezdve a milánói La Scalán át a Magyar Állami Operaházig, Saját sikerei mellett mindig is szívén viselte a tehetséggondozást. A Virtuózokkal töltött öt év bebizonyította számára, hogy az embereknek milyen fontos a valódi teljesítmény, amely a tehetségből fakad, és amely mögött idő, akarat és rengeteg munka van.

Andrea Grimínelli olasz születésű, Grammy- és Prix de Paris-díjazott fuvolaművész. 34 éves karrierje során fellépett európai, ázsiai és amerikai közönség előtt is, játszott többek között a Carnegie Hallban, a La Scalában és a Suntory Hallban is. A legendás fuvolista könnyed játékával mindenkit lenyűgöz, számos alkalommal együtt lépett színpadra Luciano Pavarottival és Andrea Bocellivel. Elkötelezett jótékonysági ügyekben, dolgozott már Sir Elton Johnnal, James Taylorral, Stinggel, Branford Marsalisszal, Ian Andersonnal és Jethro Tull-lal.

A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató 2014-ben indult, az első évadot az M1 közvetítette, a most zajló ötödik évad, a Kamara Virtuózok a Duna TV-n és a Duna Worldön látható péntekenként 19:30-tól. Az előző évadokban szólózenészek kaptak lehetőséget, az idei az első műsor, ahová kamarazenekarokat vártak. A nyolc indulóból minden héten elbúcsúzik egy csapat, a nyertest június 7-én pénteken hirdetik ki. A győztes kamaraegyüttes fellépési lehetőséget kap az év végi jubileumi koncerten. További információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!