ZETApress

hírportál

Filharmonikus nagykövetek

Pannon Filharmonikusok a zene nagykövetei. Jövőre lesznek 200 évesek. 1811 óta Pécsett mindig működött szimfonikus zenekar. E hosszú idő alatt azért történt névváltozás. Alapító Lickl György, aki Bécsből települt Európa Kulturális Fővárosába, és a Székesegyház szolgálatában állt.

Ez a hatalmas ünneplés már tegnap kezdetét vette Pécsett a Pannon Filharmonikusok koncertjével, amit ?megismételnek? ma Budapesten, a Művészetek Palotájában. Mondhatnánk: Fővárosi év a fővárosban. Nem csupán a zenekart ünneplik, hanem egyben Liszt Ferenc születését is és Erkel Ferencet, aki egy évvel előzte meg őket jeles évfordulóban. E sorozat tisztelgés a nagy zeneszerzők emléke előtt. Nemcsak Magyarországon, hanem Essenben Európa másik Kulturális Fővárosában is, ahova a tavasz folyamán ellátogat a zenekar.

Pécs üzenetét visszük Európa felé is, olyan műveket választottunk, amelyek bevisznek az európai zenei életbe. többek között Lisztet, aki veje volt Wagnernek. Illetve európai művészeket hívunk meg vendég művésznek, hogy erősödjék a kapcsolatunk a világgal ? nyilatkozta Peskó Zoltán világhírű vezető karmester. ? A kétszáz éves évforduló kapcsán is az a legfőbb törekvésünk, hogy méltón képviseljük Pécsett és az évfordulót nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban minőségi kvalitással ? mondta Horváth Zsolt igazgató.

Mivel Pécsett még nem készült el az új hangversenyközpont, így ez is meghatározta az öt előadásból álló hangversenysorozat tematikáját. Ez évben úgy állították össze a Filharmonikusok a repertoárt, hogy mindkét helyszín akusztikája a maximális élvezetet nyújtsa a hangversenyre látogatóknak. A zene középpontjában az ember áll. Ma felhangzik Liszt egyik legismertebb és legkedveltebb szimfonikus költeménye, a Les preludes, melyet Lamartine: Költői elmélkedések című műve ihletet, és mi mással találkoznak ebben a műben is az zenét kedvelők, mint az örök sorskérdésekkel: az ember érzelmeivel, eszméivel és küzdelmeivel.

Ravel: G-dúr zongoraversenyét hallhatjuk még, melyet a zeneszerző a múlt század harmincas éveinek elején írt. A jazz elemeket is tartalmazó szerzeményt és még a zeneszerző is dirigálta a ?vidám és csillogó? művet a Vigadóban 1932-ben. Franck: D-mol szimfóniája is megszólal, melyben a zeneszerző az emberi természetből merít. Vezényel: Peskó Zoltán, közreműködik Csalog Gábor zongorán. Hangverseny napok még Budapesten és előző nap Pécsett: február 19, március 7, április 23. és május 14-e ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

Szóljon hozzá!