ZETApress

hírportál

JK 33 Pasaréten

Jézus Krisztus 33 Pasaréti Passió lesz a Páduai Szent Antal templomban a II. kerületi Pasaréti út 137-ben. Budapest egyetlen prózai Passió előadása 70 szereplővel, húsvét előtt április 4-5-én csütörtök-pénteken 19 órakor és 20:15-kor ? tudatta Jánosi Katalin.

Mi a Passió? ? Jézus kínszenvedésének és kereszthalálának története a csütörtöki utolsó vacsorától a pénteki temetésig. A húsvéti feltámadás már nem képezi részét a szenvedéstörténetnek.

Miért különleges a prózai Passió? ? Az egyházi hagyomány a Gregorián korszaktól kezdve, Bach és más barokk szerzők közismert Passióin keresztül, elsősorban énekelt vagy recitativo változatban jeleníti meg Krisztus utolsó földi napjainak történetét. A Passiójátékok a középkortól kezdve terjedtek el Európában, ahol az énekelt szöveg helyett a szöveges történetmondás és a dramatizált jelenetsor került a középpontba.

A Passiójátékok a templomból kilépve, utakon, köztereken, erre a célra kialakított természeti környezetben jelenítették meg a történetet. Európában az egyik leghíresebb az 1623 óta élő, oberammergaui Passiójáték. Magyarországon 1933-ban alapított Budaörsi Passiójáték a legismertebb szabadtéri helyszínen játszódó előadás. Budapesten a Pasaréti Páduai Szent Antal ferences templomban tavaly került először bemutatásra templomi Passiójáték 70 szereplővel. Az előadásban résztvevők mind a plébánia közösség hívő tagjai.

Jézus Krisztus 33 Pasaréti Passió

Idén, hagyományteremtő szándékkal ismét megrendezésre kerül a Passiójáték, az érdeklődésre tekintettel, immár négy alkalommal. A történet főhőse Jézus mellett egy mai huszonéves fiatalember. Az ő útkeresésén, kételyein, gondolatain keresztül látjuk Jézus történetét. Mellettük a Passió történet hagyományos szereplői: Mária, Péter és a tanítványok, Pilátus, Annás, Kajafás, Jeruzsálem népe és római katonák jelennek meg.

A misztérium- és moralitásjátékok hagyományából átemelve megjelenik a Kísértő alakja is. A Pasaréti Passió a három főszereplő küzdelmének drámája. A Passió európai kultúrtörténetünk alapja. Szervezői szeretettel várnak minden hívő és nem hívő érdeklődőt az előadásra, amely díjmentesen tekinthető meg.

Szóljon hozzá!