ZETApress

hírportál

Mária főhadnagy Békéscsabán

Mária főhadnagyÚj bemutató készül az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója jegyében: március 14-én csütörtökön 19 órakor mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház Huszka Jenő: Mária főhadnagy című operettjét. Társrendező: Bozsó József, rendező: Seregi Zoltán ? tudatta Jánosi Katalin.

Az előadás a Budapesti Operettszínház, a Békéscsabai Jókai Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Zenés Színház együttműködésében valósul meg. Az együttműködési megállapodás alapján 2019. szeptemberben a Veszprémi Petőfi Színházban, 2020. márciusban pedig a Budapesti Operettszínházban mutatják be a darabot. Közreműködők: a Magyar Zenés Színház tánckara, a Békéscsabai Jókai Színház színművészei és színi iskolásai és a Budapesti Operettszínház szimfonikus zenekara. Főbb szerepekben:

Mária főhadnagy ? Lévai Enikő és Bori Réka
Jancsó hadnagy ? Domoszlai Sándor
Antónia ? Kalocsai Zsuzsa érdemes művész
Draskóczy ? Virágh József
Zwikli Tóbiás ? Laki Péter
Panni ? Steinkohl Erika és Bodor Szabina
Biccentő strázsamester ? Peller Károly

A szabadságharc Mária főhadnagya, Lebstück Mária, aki nő létére főhadnagyi rangig vitte a szabadságharc honvédseregében, Zágrábban született 1830. augusztus 15-én. Apja, a legjobb nevelést akarta biztosítani gyermekének, ezért Bécsben élő nagybátyjához küldte, hogy a császárvárosban végezze iskoláit. A nagybácsi, báró Simonich Boldizsár császári ezredes nagy hatást gyakorolt a fiatal lányra, aki 1848-ban, a bécsi forradalom kitörésekor férfiruhába bújt és Lebstück Károly néven csatlakozott az egyetemi légióhoz. A bécsi forradalom leverése után Magyarországra szökött. Sikerült bekerülnie a német légióba, majd a tiroli vadászokhoz és sok csatában vett részt. Harcolt a branyiszkói áttörésnél és az 1849. februári kápolnai csatában is, ahol megsebesült. Hősies helytállását előléptetéssel jutalmazták?

Az 1848/49-es szabadságharc különös sorsú női tisztje nem sokkal halála előtt Jókai Mórnak mondta el élettörténetét, akinek róla írt novellája a Pesti Hírlapban jelent meg. Az ő emléke előtt tiszteleg Huszka Jenő és Szilágyi László operettje, bár a műfaj szabályai szerint happy enddel végződő történetből kimaradtak a tragikus fordulatok. A Mária főhadnagyot, Huszka Jenő valós történeten alapuló, Jókai Mór és Petőfi Sándor írásait felhasználó művét 1942-ben mutatták be.

Szóljon hozzá!