ZETApress

hírportál

Rigoletto a VeszprémFesten

Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója; Medveczky Ádám Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója; Bátor Tamás koprodukciós igazgató és Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere ma délután jelentették be az Erkel Színházban a VeszprémFest 2. napjának programját.

Végre teljes a 16. VeszprémFest programja: Caro Emerald, a UB40 featuring Ali & Astro és Katie Melua mellett Verdi: Rigolettoját láthatja július 11-én csütörtökön a zenei fesztivál közönsége. A máig erős mondanivalójú, tragikus operát a műfaj legkiválóbb nemzetközi sztárjai adják elő Medveczky Ádám, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész vezényletével, közreműködik a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara. RI-fotóink Rósa István felvételei.

A tavalyi nagy-sikerű operagála után úgy tűnik, az opera ismét szerves része lesz a VeszprémFestnek: az operairodalom egyik legnépszerűbb darabját, Giuseppe Verdi: Rigolettoját láthatja a közönség a festői szépségű História Kert színpadán. A darabot a műfaj legkiválóbb nemzetközi sztárjai adják elő: a mantovai herceg az amerikai René Barbera, Rigoletto az olasz Paolo Gavanelli, Gilda a cseh Zuzana Marková tolmácsolásában hangzik fel. A bejelentéssel így teljessé vált a 2019-es VeszprémFest programja, amely a következőképpen alakul:

Július 10-e szerda

A VeszprémFest első napján Caro Emerald lép színpadra. A holland származású énekesnő előadói stílusában egy popsztár egyénisége ötvöződik a hollywoodi aranykor filmsztárjainak megjelenésével, egyedi hangja és izgalmas zenei világa napjaink egyik legizgalmasabb énekesnőjévé teszi. Első lemeze Deleted Scenes From The Cutting Room Floor címen jelent meg 2010-ben. A különleges albumot a ’40-50-es évek zenéi és filmjei ihlették, tökéletes elegye a ballroom jazz, a tangó, valamint a groovin’ jazz hangzásnak, némi mambó behatással. A lemez kirobbanó siker volt. Kiadása után első helyen nyitott a holland eladási listán és 6 héten belül platina státuszt ért el. Pozícióját 30 héten keresztül őrizte, megdöntve ezzel Michael Jackson Thriller-rekordját Hollandiában. Az anyagból világszerte közel másfél millió példány kelt el.

Emerald második lemeze 2013 májusában jelent meg The Shocking Miss Emerald címmel, amely messze túlszárnyalta elődje nemzetközi sikerét: az angol slágerlistán rögtön az első helyen kezdett és több mint 2,5 millió példányban kelt el világszerte. Az album olyan díjakat hozott az énekesnőnek, mint az Echo, a Goldene Kamera, az Edison Award, az EBBA és az MTV Music Award. A most 36 éves művésznő karrierje csúcsán, különleges programmal érkezik a VeszprémFestre. Műsorával visszanyúl első lemeze világához, a ballroom jazz, a tangó és a ’90-es évek groovin’ jazz izgalmas keverékéhez.

Július 11-e csütörtök

Az opera irodalom egyik legnépszerűbb darabját, Giuseppe Verdi Rigolettoját láthatja a közönség a VeszprémFest második napján. És hogy időtálló műről van szó, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2005-ben ? koncertszerű operaelőadásként ? egyszer már óriási sikert aratott a darab a VeszprémFest színpadán, Rigoletto szerepében ugyanúgy Paolo Gavanellivel! A szervezők az akkori forró hangulatú, magával ragadó előadásra számítanak ezúttal is.

A Rigoletto Mantuában játszódik a XVI. században, mondanivalója azonban könnyűszerrel aktualizálható. A librettó Victor Hugo: Le roi s’amuse (A király mulat) című drámája alapján készült, annak bemutatója után húsz évvel. Hugo darabját komoly botrány övezte: a francia kormány ? teljesítve a konzervatív körök kívánságát ? betiltotta a művet. Nem véletlenül, hiszen az író bátor szókimondással állított pellengérre koronás főket, akik könyörtelenül eltipornak minden ellenvéleményt, a nép érdekeit feláldozzák, csakhogy saját bűnös vágyaikat kielégíthessék.

Francesco Maria Piave, Verdi barátja és librettistája ilyen előzmények után, húsz évvel a bemutató után, 1850 körül kapta kézhez a dráma kéziratát. Felismerve, hogy Hugo célkitűzései és Verdi drámai programja azonosak, gyorsan átdolgozta szövegkönyvvé. A cenzúra természetesen ekkor is résen volt és visszautasította a művet, később azonban az osztrák hatóságok mégis beleegyeztek az előadásába. A bemutatás ára jó néhány változtatás volt: a király személye helyett polgári személyt kellett a dráma középpontjába állítani, a törvénytelen szerelmet egyházi esküvővel kellett jóvátenni, a dráma hősnőjének, Gildának pedig erőszakos halál helyett békésebb módon kellett meghalnia.

Július 12-e péntek

A fesztivál harmadik napján egy igazi reggae klasszikus, a UB40 featuring Ali & Astro ad koncertet. A UB40 alapítótagok, Ali Campbell és Astro a világ egyik legsikeresebb, jelenleg is működő reggae formációjának vezetőiként pályafutásuk és zenekaruk 40. évfordulóját ünneplik turnéjukon. A UB40 18 stúdiólemezzel, 10 arany és platina albummal, több mint hetvenmillió eladott példányszámmal, 4 Grammy jelöléssel és világslágerek tucatjaival büszkélkedhet.Az együttes 1978-ban alakult Birminghamben, és a következő évben adta első koncertjét. A csapathoz olyan nagy slágerek fűződnek, mint a Food For Thought, a Red Red Wine, a Can’t Help Falling in Love, a One in Ten vagy a Chrissie Hynde-val közösen rögzített I Got You Babe.

A UB40 felállása az alapítástól kezdve három évtizeden át változatlan volt, a nyolc zenész által alkotott csapatból azonban Ali Campbell énekes és Mickey Virtue billentyűs 2008-ban kilépett. 2013-ban követte őket az énekes-trombitás Astro is. Ali Campbell, Mickey Virtue és Astro 2014-ben bejelentették, hogy összeállnak azzal a céllal, hogy ápolják, megőrizzék és tovább vigyék a UB40 szellemi örökségét. Számos koncert mellett 2014-ben új lemezt készítettek Silhouette címmel, amelyet 2015-ben a The Hits of UB40 Live, 2016-ban pedig Unpluggedcímű albumuk követett. 2018-ban aztán kiadták The Real Labour of Lovecímű lemezüket, amelynek sikere minden várakozást felülmúlt: második helyen végzett az Egyesült Királyság album listáján, a Billboard Reggae album listán pedig az előkelő első helyre került.

Július 13-a szombat

Régi ismerősként üdvözölhetjük a VeszprémFest negyedik napjának fellépőjét, Katie Meluát, aki 2014-es koncertje után tér vissza Veszprémbe. Az énekesnő egyike Nagy-Britannia legnagyobb lemezsikereket elérő előadóinak, több mint 12 millió eladott albummal, egymillió koncertjeggyel és 32 platina lemezzel. Első két albuma, a Call Off The Search és a Piece By Piece egyaránt nemzetközi listavezető lett. The House címmel 2010-ben megjelenő negyedik albumát a kritikusok lenyűgöző hangzásúnak, izgalmasnak és drámainak jellemezték és felkerült az európai toplisták élére. 2011-ben együttese egy vonósnégyessel egészült ki, majd megjelentették a Secret Symphony exkluzív kiadását, s egy digitális gyűjtést The Tracks That Got Away címmel, amelyen B-oldalas számok és élő kedvencek kaptak helyet.

Tíz évvel a listák élére került debütáló Call Off The Search album után, 2013 szeptemberében, Katie 29. születésnapján jelent meg hatodik stúdió lemeze, a Ketevan. A Ketevanelső single-je az I Will Be There volt, amelyet a koronázási gálán mutattak be a Buckingham Palotában július 11-én. Hetedik albuma In Winter címmel látott napvilágot 2016-ban. A lemez kedvéért szülőföldjére, Grúziába utazott, hogy Gori város női kórusával készítsen felvételeket. Katie Melua pályafutásának legsikeresebb dalait adja elő a fesztiválon, ezúttal négytagú zenekari kísérettel.

Szóljon hozzá!