ZETApress

hírportál

Egriek az Arénában

Az Egri Agria Játékok a Táncművészetért és a Concert Europe bemutatja az Egri Csillagok musicalt Gárdonyi Géza regénye nyomán. Szerzők: Várkonyi Mátyás ? Béres Attila. Rendezte: Moravetz Levente. Az előadás ideje: 2019. május 26-a péntek 18 óra, helye: Budapest Aréna.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok musical 22 éve járja diadalútját itthon és határainkon túl. Május 26-án a Budapest Arénában is bemutatják a pazar musicalt ? tudatta Kubik Elvira PR & kommunikáció.

Eddig 50 helyszínen mutatták be az egyedülálló látványvilágú előadást több mint kétszázezer néző előtt. Csíksomlyón százezres tömeg gyűlt össze, az Egri Vár történelmi falai között pedig évről évre minden előadáson állva ünnepel a közönség. Jegyek kaphatók a weboldalon és az Interticket országos hálózatában, valamint a Broadway jegyirodákban.

A történet szerint 1552-ben Szolimán szultán seregei megtámadták Eger várát. Néhány napot jósoltak a bevételére. Dobó István vezetésével kétezer védő nézett farkasszemet a hetvenezres török sereggel, végül a hosszas, sokszor kilátástalannak látszó küzdelem után, harmincnyolc nap elteltével az ostromlók megfutamodtak. A magyarok megvalósították a lehetetlent, legyűrték a fenevadat.

Dobó István, az egri vár kapitánya megtartotta esküjét. Kevéssé ismert azonban, hogy 1569-ben Dobó Istvánt Miksa császár parancsára felségárulás gyanújával letartóztatták. Bizonyítékot nem találtak ellene, mégis, nagybetegen is börtönben tartották, és szabadulásának feltételeként hűségnyilatkozat aláírását szabták. Dobó erre sokáig nem volt hajlandó, joggal gondolta: egész élete szolgált hűségnyilatkozatul. E történelmi tény nyomán íródott a musical keretjátéka: a rab Dobó, s az őt meglátogató Bornemissza Gergely visszaemlékezik élete fordulópontjaira, és a magyar történelem egyik legemlékezetesebb diadalára?

A musical a hűséges szerelmesekről, a bosszúszomjas bégről, a hitvány árulóról, a kitartásról, a hősi önfeláldozásról, és a világraszóló győzelemről szól. Színpompás és látványos csatajelenetek, az egri nők legendássá vált harca a bástyákon, a tűzkerék, mely utat vágott az ellenség soraiban, mind-mind a különleges élmény részei. Az egyedülálló produkcióban a darab mára klasszikussá vált zenéje és mozgósító erejű szövege alapozza meg a látvány összhatását.

A lenyűgöző előadás egyaránt maradandó élmény minden néző számára, a kisgyermekektől az idősebb korosztályig. Az Egri Csillagok musicalben több mint 120 szereplő játszik, közreműködnek az Egri Vitézlő Oskola hagyományőrző vitézei és a táncosok.

? És most magam esküszöm ? harsogta Dobó kigyulladó szemmel, s két ujját a feszületre emelte ? esküszöm, hogy a haza érdekében a várat minden erőmmel megvédem, élve el nem hagyom, pogánynak nem adom a magyarok Istene engem úgy segéljen! Erő és fortély meg nem félemlít, meg nem tántorít se pénz, se ígéret! A vár feladására való hajlandóságot sújtsa erős, jogos halálos ítélet. Veletek maradok minden rosszban, nem kérek olyat, amit magam ne tennék! Ha nem így cselekszem, vessen ki a föld, s ne érdemeljem ki a Úr örök kegyelmét! ? írta Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényében.

A főbb szerepekben

Idősebb Dobó István KELEMEN CSABA
Dobó István NAGY LÓRÁNT
Bornemissza Gergely DÓSA MÁTYÁS
Cecey Éva SZÉLES FLÓRA
Cecey Péter SZŐKE ZOLTÁN
Ceceyné ZÁM ANDREA
Jumurdzsák TUNYOGI PÉTER
Szolimán szultán KÓSA ZSOLT
Gábor pap HALMI ZOLTÁN
Sárközi RÁCZ JÁNOS
Hegedűs István HÜSE CSABA
Izabella királyné RÁCZ RITA
Török Bálint EGYHÁZI GÉZA
Lantos ZÁDORI SZILÁRD
Vicuska SILLÓ SÁRA

Szóljon hozzá!