ZETApress

hírportál

Engedd, hogy felfedezzenek!

Legyen idén a tiéd Budapest Dala! Folyamatosan érkeznek a dalok a Budapest Dal 2019 pályázatára, de a főváros és a meghívott sztárok is agitálnak: mérettessétek meg magatokat – tudatta Kubik Elvira.

Legyél pályakezdő, vagy már tapasztalt, profi zenész, ez egy remek alkalom, hogy megmutasd tehetségedet és megismerjen az egész ország! Budapest idén Európa Sport-fővárosaként várja a dalát, így ennek ritmusában a pályaműveket. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Elindult a visszaszámlálás. Húsz nap sincs már hátra, hogy kiderüljön, kinek a szerzeménye nyeri el a közönség és a zsűri szívét, és ki szólalhat meg majd Budapest hangján. A hat meghívott sztárelőadó mellett bárki versenybe szállhat, hogy ugyanolyan eséllyel legyen övé a Budapest Dal 2019 cím. Legyen az pályakezdő, vagy már tapasztalt, profi zenész, csak nyerhet azzal, ha nekifut ennek a versenynek, hiszen előre nem tudni, ki az, aki valóban eltalálja azt a hangot, amit ezen a megmérettetésen keresnek. Ráadásul nemcsak a győztes, de minden beválasztott résztvevő dalát azonnal a nagyközönség is megismeri. Így már csakis azon múlik, hogy akár minden eddiginél nagyobb körben hallhatják szerzeményét, hogy a közönségnek tetszik-e a megálmodott szerzemény. A részvételre a meghívott zenészek és a tavalyi győztes, Gigi is mindenkit arra biztat: Jelentkezzenek!

? Amikor megnyertem ezt a versenyt, elképesztően büszke voltam. Teljesen váratlanul ért, amikor a Thália színházban engem hívtak ki a színpadra, csak azt éreztem: magyar nyelven, magyar dalt is tudok úgy énekelni, hogy az tetszik a közönségnek. Mert, ha a szívünk benne van, akkor az nemcsak versenyfeladat, hanem egy örökké élő emlék nekünk, előadóknak is. Ráadásul édesapámmal szereztük a zenét, ami még inkább erősíti az érzelmi kötődésemet mind ehhez a kezdeményezéshez, mind a dalhoz. Nekem ez bizonyítéka volt annak is, hogy hiába vagyok nagyon sokat Amerikában, énekelek angol nyelven egy egészen más kultúrának a számaimat, én mindig is magyar lány maradok, a szívem mindig idehúz. És azért bíztatok mindenkit arra, hogy merjen belevágni, mert ez valóban egy olyan élmény és olyan maradandó dolog, amit soha, de soha nem fognak elfelejteni ? biztatott mindenkit Gigi.

? Mivel nem Budapesten nőttem fel, nekem kicsit más ez a város. Minden nap rácsodálkozom a szépségeire, a történelmére és az egyediségére. Szerintem remek ötlet megzenésíteni Budapest páratlan üzenetét. Hiába verseny és minél többen neveznek, annál több a vetélytárs, mégis azt gondolom, itt kell, hogy minél színesebb és szebb legyen a paletta. Hogy mind több zenésztársunk érzését ismerjük meg, amit ez a város ihletett. Az, hogy ki nyeri el a címet, valóban a többség ízlésének a dolga, de mindemellett nagyon sok szép, klassz zeneszámot is nyerhet a közönség. Az eddig ismeretlen szerzők pedig nyilvánosságot és esélyt kapnak arra, hogy sokkal többekhez eljuthasson a zenéjük ? üzeni Vastag Csabi.

Budapest Főváros Önkormányzata második alkalommal hirdeti meg a Budapest Dal 2019 pályázatot. Idén viszont Budapest Európa Sport-fővárosa, ezért elsősorban sportolásra alkalmas, motiváló ritmusú, jó hangulatú dalokat várnak a versenybe. Szövegében nem feltétel, hogy Budapest vagy a sport megjelenjen, cél, hogy dinamikája mozgásra inspiráló legyen, egyben emlékeztessen a városra. A pályázat minden zenész és énekes számára nyitott. A projekt kapcsán hat ismert előadó kapott felkérést: Janicsák Veca, Tóth Gabi, Majoros Péter Majka, Vastag Csaba, Szikora Róbert és a New Level Empire. Mellettük öt hely marad szabadon a cím elnyerésére.

Tavaly indult a megmérettetés, 2019-ben Budapest már egy olyan dalt keres, aminek üzenete nemcsak Budapestről, hanem a sport fővárosáról is szól. Egy dalt, ami egyszerre szól Budapestről és adja a sport lüktetését. Amit, ha meghallgat kétmillió ember, akkor azt kétmillió különböző okból tudja dúdolni. Mindenki magáénak érezheti, aki szereti Budapestet önmagáért is, és aki él, élt vagy a jövőben itt szeretne élni. Olyan alkotásokat várunk, amelyeket a 18-40 éves Budapesten élő célközönség mellékhangzástól mentes, a fővároshoz köthető pozitív érzelmek és emlékek slágereként kedvelhet meg.

A megmérettetést idén is szakmailag elismert, független szakértőkből álló zsűri (Joós István, a Magneoton Zrt. vezérigazgatója mellett Rózsa István – Rózsa Records, Rakonczai Viktor – Artisjus-díjas zeneszerző, zenei producer, Nagyné Varga Melinda – Fővárosi Önkormányzat Kulturális főosztályvezető és Szűts László – MAHASZ) értékeli, illetve a közönséggel közösen döntenek majd a 2019-es év Budapest Daláról.

A verseny után valamennyi szerzemény felkerül egy közös CD-re is. Szavazni a weboldalon lehet naponta egy valós emailcímről április 8-tól 25-én éjfélig. A benevezett dalok április 26-ig a lakosság számára kizárólag a Budapest Dal weboldalán lesznek hallhatók. A Budapest Dal 2019 győztese nemcsak hogy egy éven keresztül viselheti a Budapest Dal 2019 címet és megkapja a Budapest Dal plasztikus díjat, oklevelet, hanem egymillió forint pénznyereményben is részesül.

Szóljon hozzá!