ZETApress

hírportál

Léla szeme Újpesten

Léla újpesti plakátjaA Léla szeme című misztikus musical ősbemutatója lesz április 4-én csütörtökön 15 és 19 órakor az UP Újpesti Rendezvénytérben, a Szent István tér 13-14-ben ? tudatta Jánosi Katalin. Írta: Kósa Zsolt. Zeneszerző: Szepesi Richárd Ricsosz. Koreográfus: Koch Boglárka Lilla. Rendező: Szinovál Gyula.

A vak Léla Ardealt kedves, vidám természete és látnoki képessége miatt kedvelik a kisváros lakói. Gyűlölik és kirekesztik viszont azt az elátkozott, torz ifjút, akibe Léla beleszeret. A gyönyörű világtalan leány a fiú szeretetreméltó természetére figyel fel, nem pedig a számára láthatatlan rútságára?

Kósa Zsolt szerzőt zenés színpadokról is ismerhetjük, hosszú évekkel a cselekmény megírása előtt már szeretett volna közérthető, mégis erős esztétikai töltéssel szólni arról, mennyire csak a kirakat hangsúlyos a világunkban. Az alkotók hisznek abban, hogy a váz a lényeg, nem a máz. Ezért szól egy vak lányról a történet. Ő az, akit nem befolyásol a külső csillogás. A harsány látszatfogalmakkal szemben a lényeglátás bölcsessége az, ami igaz érték.

A hitelességhez hozzátartozik, hogy a darab zenéjét Szepesi Richárd írta, aki a Nem Adom Fel Alapítvány vak zenetanáraként folytatott hosszú éveken át hasznos munkát. Ma már szabadúszó zenészként elérte, hogy a nevéről a minőség és ne a vakság jusson eszébe az embereknek. A felvételek a szintén vak Miks Csaba speciális stúdiójában folynak. Cél a fogyatékossággal élők helyzetének körüljárása, az ép társadalom toleranciájának erősítése, igényesen szórakoztató módon.

Nagy hangsúlya van a tömegjeleneteknek, amelyekért Koch Boglárka Lilla felelős, aki nemcsak kiváló táncos szaktudásával, de a jelenetek pszichológiai hátterére is érzékeny kreativitással dolgozik, lévén az is szakterülete. A táncosok: Bor Klára, Koch Boglárka Lilla, Fehér Norbert, Szombati Tamás.

A Léla szeme önálló cselekménnyel bír, nem adaptáció, és nem egy történelmi vagy legendás esemény feldolgozása. Ilyen szempontból ritkaságnak számít a hazai palettán. Hagyományok tekintetében talán a Shakespeare-i dinamika jellemző rá legjobban. A művészi megfogalmazás és a társadalmilag fontos üzenete mellett rendkívül izgalmas és fantáziadús világba visz minket az előadás. Fiktív helyen játszódik, de a babonákkal teli, mitikus erdélyi vadregényes világ kirajzolódik. A ma furcsán hangzó keresztnevek mind ómagyar nevek.

A Léla szeme zenei tónusa az európai, divatos musicalek populáris-komolyzenei hangzásvilágát vegyíti a magyar népzenei és western elemekkel. A romantika, misztikum és a krimi jelenléte az újkori kalandfilmek hangulatát idézi. Nehéz, de szép feladat ez a Szép Ernő Színház csapatának. Szereplők: Békefi Viktória, Krajnik-Balogh Gábor, Kósa Zsolt, Krizsik Alfonz, Koncz Eszter, Andorai Péter Krisztián, Békefi László, Szepesi Richárd, Boldizsár Tünde, Bódi Beáta, Sebők Liliána, Ács Emese, Nádaski Dóri, Koroknay-Simon Eszter, Bessenyei Emma, Rékai Nándor, Abi Merina Camacho, Fodor Barbara, Forró István, Papp László, Pincési Panni, Sebők Liliána, Sipos István, Szegedi Áron, Szinovál István, Szinovál Olivér.

Szóljon hozzá!