ZETApress

hírportál

Kialakult a döntő mezőnye

Petruska András A DalbanPápai Joci nyerte A Dal 2019 második elődöntőjét február 16-án szombaton ? láttuk a Dunán és a Duna World-ön élőben sugárzott show-műsorban. A zsűri döntésével még Szekér Gergő és Nagy Bogi, a tévénézőkével a Fatal Error jutott tovább a döntőbe.

Pápai Joci: Az én apám című dala, amelyet édesapja ihletett, 45 pontot kapott a zsűritől és a nézőktől. Szintén bekerült a fináléba 43 ponttal Szekér Gergő, aki népzenei motívumokkal tűzdelt hiphopos dalát, a Madár, repülj!-t adta elő, valamint Nagy Bogi, aki a felnőtté válásról szóló Holnapot énekelte és produkciójára 42 pontot kapott. A negyedik továbbjutó a nézők szavazataival a Fatal Error: Kulcs című dala lett, így ez a formáció is folytathatja.

Szombaton átadták A Dal 2019 Legjobb Dalszöveg Írója-díjat, amelyet a szakmai zsűri Szepesi Mátyásnak ítélt oda a Százszor visszajátszott című dalért. A számot a versenyben a Konyha együttes adta elő. Mint egy hete megírtuk, az első elődöntőből a február 23-ai fináléba a zsűri pontszámaival az Acoustic Planet: Nyári zápor, Petruska: Help Me Out of Here és Vavra Bence: Szótlanság, a nézők szavazataival pedig The Middletonz: Roses című dala jutott.

A második elődöntőn elhangzott, hogy nincs még meg a döntő végleges mezőnye, mivel a fináléba jutott dalok közül az egyiket plágiumvád érte. Mivel a szervezők számára a verseny tisztasága a legfontosabb, az esetet elkezdték kivizsgáltatni, de a hivatalos szakvélemény nem érkezett meg az adás végéig. Mára beigazolódott a gyanú, az akkor meg nem nevezett érintettet ? Petruskát ? kizárták, helyére az elődöntőkből a döntő mezőnyébe be nem jutott, de a zsűri és a nézők által összesítve a legtöbb pontot kapott Oláh Gergő: Hozzád bújnék című dala lépett.

A mostani kizárásnak azért nem tudok maradéktalanul örülni, mert ezt jóval előbb meg kellett volna tenni! Már az élő adásba sem kellett volna engedni, vagy legkésőbb a február 2-ai harmadik válogatóból kellett volna helyette a pontszámok alapján következő Leander Kills: Hazavágyom című dalát az elődöntőbe küldeni, aki viszont épp Petruska András miatt veszítette el a továbbjutás lehetőségét.

Szóljon hozzá!