ZETApress

hírportál

Budapest Dal 2019

Budapest Dal 2019Kottázd le ismét a város moraját ? idén sportosan! Add a ritmust, mi hozzuk a mozgást! A Fővárosi Önkormányzat idén is keresi Budapest Dalát. Most viszont Európa Sport-fővárosaként igazán dinamikus szerzeményeket vár majd a zsűri.

Ismert és még felfedezés előtt álló zenészek és énekesek március 22-ig küldhetik el saját stílusukban íródó, repertoárjukba illeszkedő szerzeményeiket. Hat ismert előadó kapott felkérést, mellettük másik öt helyre várják olyanok jelentkezését, akik úgy gondolják, dalban mondják el azt, amit számukra idén a sportos Budapest jelent.

? Mozgalmas évbe léptünk idén, Budapest ugyanis Európa Sport-fővárosa ebben az évben. A sport fontos egyrészt, mint életforma, másrészt, mint közösséget építő, kovácsoló eszköz. Akárcsak a zene. Már a tavalyi év is bebizonyította, hogy a Budapest Dal kezdeményezésnek nagyon is volt létjogosultsága, megmozgatta a zenei életet és a budapestieket. Idén pedig ezt a két dolgot megpróbáljuk összekötni: a különleges sport évet a budapestiekkel, mindehhez a zene eszköztárát segítségül hívva ? nyitotta meg a versenyfelhívást dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes a Thália Színházban.

A Fővárosi Önkormányzat második alkalommal hirdeti meg a Budapest Dal 2019 pályázatot. Idén viszont Budapest lesz Európa Sport-fővárosa, ezért elsősorban sportolásra alkalmas, motiváló ritmusú, jó hangulatú dalokat várnak a versenybe. Szövegében nem feltétel, hogy Budapest vagy a sport megjelenjen, cél, hogy dinamikája, mozgásra inspiráló legyen, egyben emlékeztessen városunkra. A pályázat minden zenész és énekes számára nyitott. A projekt kapcsán hat ismert előadó kapott felkérést öt dal elkészítésére: Janicsák Veca, Tóth Gabi, Majoros Péter / Majka, Vastag Csaba, Szikora Róbert és a New Level Empire. Mellettük öt hely marad szabadon a cím elnyeréséért.

Tavaly indult a megmérettetés, 2019-ben Budapest már egy olyan dalt keres, aminek üzenete nemcsak Budapestről, hanem a sport fővárosáról is szól. Egy dalt, ami egyszerre szól Budapestről és adja a sport lüktetését. Amit, ha meghallgat kétmillió ember, akkor azt kétmillió különböző okból tudja dúdolni. Mindenki magáénak érezheti, aki szereti Budapestet önmagáért is, és él, élt vagy a jövőben itt szeretne élni. Olyan alkotásokat várunk, amelyeket a 18-40 éves Budapesten élő célközönség mellékhangzástól mentes, a fővároshoz köthető pozitív érzelmek és emlékek slágereként kedvelhet meg.

? Ritmusérzék nélkül ne gondolkodjon senki komolyan sportban vagy zenében, egyik sem fog működni. Mindkettő ereje, népszerűsége vitathatatlan. A pop-rocksztárokra és a legsikeresebb sportolókra megfoghatatlan hősökként vagy példaképekként tekintünk. Stadionokat képesek megtölteni és milliók rajonganak értük. A zene, mint eszköz automatikusan beépült a sportba, és ez fordítva is igaz. Ráadásul sport nélkül igazi színpadi teljesítmény profi szinten nem létezik. A Budapest Dal idei küldetése, hogy ötvözze a sportot a zenével, ami hálás feladatnak, inkább kirándulásnak ígérkezik ? mondta Joós István, a szakmai zsűri tagja a sajtótájékoztatón.

Rakonczai Viktor, a zsűri másik tagja személyes élményét osztotta meg, ami szintén arról szól: zene és sport egy elválaszthatatlan egység. ? A sport és a zene hat egymásra, kiegészítik egymást, az én életemet is végigkísérte mind a kettő, ráadásul gyerekkoromtól fogva láthattam, milyen tisztelet is szeretet övez egy élsportolót. Papp László háromszoros olimpiai ökölvívó bajnok a Mamám testvére volt, aki egyébként szintén zenélt, hegedült, de végül a sportban teljesedett ki. Egy dal, egy zene nagyon erős kapaszkodót tud adni, energiát egy embernek, vagy épp egy sportolónak, akinek talán az adja meg a végső lökést, mielőtt felmegy a pályára.

A megmérettetést idén is szakmailag elismert, független szakértőkből álló zsűri (Joós István ? a Magneoton Zrt. vezérigazgatója mellett Rózsa István ? Rózsa Records, Rakonczai Viktor ? Artisjus díjas zeneszerző, zenei producer, Nagyné Varga Melinda ? Fővárosi Önkormányzat Kulturális fő-osztályvezető és Szűts László ? MAHASZ) értékeli, illetve a közönséggel közösen döntenek majd a 2019-es év Budapest Daláról.

A verseny után valamennyi szerzemény felkerül egy közös CD-re is. Szavazni a weboldalon lehet naponta egy valós emailcímről április 8-tól 25-én éjfélig. A benevezett dalok a lakosság számára kizárólag a Budapest Dal weboldalán lesznek hallhatóak. A Budapest Dal 2019 győztese nemcsak hogy egy éven keresztül viselheti a Budapest Dal 2019 címet és megkapja a Budapest dal plasztikus díjat, oklevelet, hanem egymillió forint pénznyereményben is részesül.

2019-es határidők

Március 22-e péntek a dalok beérkezési határideje;
március 22-től 30-ig a felkért dalok és beérkezett pályaművek feldolgozása, zsűri előválogatása, a koncerten szereplő 10 előadó véglegesítése, szerződéskötés;
április 8-a hétfő a dalok feltöltése a weboldalra és a szavazás megnyitása a nagyközönség felé;
április 25-e a szavazás lezárása;
április 26-a péntek, Thália Színház Budapest Dal 2019 Gála koncert, a Budapest Dal 2019 győztesének kihirdetése. A tavalyi győztesről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!