ZETApress

hírportál

Kasimir Vízkeresztkor

Kasimir és KarolineHamarosan Kasimir és Karoline lesz a Centrál Színházban Stohl András és Bata Éva főszereplésével, Alföldi Róbert rendezésében. Premier január 6-án vasárnap ? tudatta Tamás Dorka. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A Centrál Színház Stohl András és Bata Éva főszereplésével, Alföldi Róbert rendezésében január 6-án Vízkeresztkor mutatja be Ödön von Horváth nagy klasszikusát, a Kasimir és Karoline-t. Az 1929-es gazdasági világválság milliók egzisztenciáját sodorta veszélybe, ki tudja, mit hoz a holnap. A müncheni Oktoberfesten mindenki szállni, mulatni, felejteni akar. Ahogy az este éjszakába vált, a szerelmesek elveszítik egymást, a piti bűnözők, élveteg milliomosok és széplelkű torzszülöttek részeg forgatagában. Ödön von Horváth sírnivalón gyönyörű balladája aktuálisabb, mint valaha.

Ödön von Horváth osztrák?magyar író (1901?1938) műveiben szétrombolta a dráma szigorú kereteit és képek laza kapcsolatával helyettesítette. A kilenc képből álló, 1932-ben írt Kasimir és Karoline nép-színjátékának a Ballada, teli csöndes szomorúsággal, humorral enyhítve alcímet adta. ? Nagyon érdekes helyzet, amikor pontosan tudjuk, hogy valamit csak egy hajszállal kellene másképp csinálnunk ahhoz, hogy jó legyen nekünk, mégis képtelenek vagyunk úgy lépni. Vajon miért nem tudunk ellenállni a csábítóknak? De hiába látjuk magunkat kívülről ezekben a helyzetekben, mégsem cselekszünk helyesen. Ettől aztán a darab azt meséli el, hogyan engedjük el a boldogság lehetőségét ? nyilatkozta a darabbal kapcsolatban Alföldi Róbert rendező.

? Számomra a Kasimir és Karoline egy nagyon tiszta tükör, amiben kegyetlen pontossággal lehet látni azokat a pillanatokat, ahol a kapcsolatok szétzúzódnak. Nem feltétlenül a szeretet hiánya miatt, inkább a félelmeink, az egónk és az egymás melletti elcsúszások távolítják el azokat, akik alapvetően összetartoznak. Ezek a bonyolult, nem egyenes vonalú helyzetek azt is megmutatják, hogy minden szónak és tettnek következménye van, valahogy minden beakad az ember lelkébe, amik ha nincsenek kipucolva, akkor nagyon messzire lehet kerülni magunktól is és a másiktól is ? osztja meg gondolatait Bata Éva, az előadás női főszereplője.

? Ez a darab roppant korszerű, ez a klasszikusok jellemzője. A harmincas években, a német válság idején íródott, de sajnos ma is aktuális. Először úgy tűnik, mintha minden rendben lenne, aztán szépen lassan észrevesszük, hogy valójában az egész rohad. Kazimir alakját megformálni nagyon nehéz szerep, mert mérhetetlenül fájdalmas ? teszi hozzá Stohl András, az előadás férfi főszereplője.

Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline című darabját Alföldi Róbert rendezésében, Stohl András, Bata Éva, Papp János, Cserna Antal, Varju Kálmán, Pálfi Kata, Szabó Simon, Borbás Gabi, Gats Éva, Szalay Olimpia és Endrédy Gábor szereplésével január 6-án 19 órakor mutatja be a Centrál Színház. Jelmez- és díszlettervező: Kálmán Eszter.

Szóljon hozzá!