ZETApress

hírportál

Díjátadók a Nemzetiben

Díjátadó 2018Átadták a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőit elismerő Magyar Teátrum Díjakat tegnap este a Nemzeti Színházban. A 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két állami díjjal elismert színművésznek és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges.

Elismerést kapott Szalontai Gabriella, a József Attila Színház kelléktár-vezetője; Bajkó György, a székesfehérvári Vörösmarty Színház műszaki vezetője; Hordós András, a Vígszínház kelléktár-vezetője; ifj. Taraczközy Zoltán, a kecskeméti Katona József Színház hangtár-vezetője; Pallagi Mihály, a Nemzeti Színház világosító tárvezetője és Petrovszki Árpád, a Békéscsabai Jókai Színház szabótár-vezetője.

Nemzetiségi különdíjban részesült Prágai Tibor Tivadar, a Magyarországi Szerb Színház szcenikusa; határon túli különdíjban Erdélyi Zoltán, a Komáromi Jókai Színház színpadmestere. Az esten első alkalommal adták át a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat, amelyet Csernus Mariann Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő vehetett át.

Az ünnepi gálán a Magyar Teátrum Díj alapítója és ötletgazdája, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: a kilencedik alkalommal átadott elismerésekkel kitűnő színészek köszönik meg sikereiket a mögöttük állóknak. Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke és a Nemzeti Színház főigazgatója hangsúlyozta: a díjjal azokat a háttérben dolgozó embereket ünneplik, akik nélkül nem volna színház. Bár a közönség legtöbbször csak a színészek vagy a rendezők tevékenységét ismeri, egy-egy színházi előadás létrejöttéhez nyolcvan szakma közös munkájára van szükség ? fűzte hozzá.

Immáron ötödik alkalommal a Magyar Teátrumi Társaság díjaival együtt adták át a Magyar Színház-technikai Szövetség által alapított életműdíjat, a Magyar Állami Operaház első mérnökéről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Molnár Tamás, a Győri Nemzeti Színház műszaki vezetője vehetett át. A táncos, zenés és cirkuszi produkciókkal kísért ünnepségen Proscaenium-emlékgyűrűt kapott Rétfalvi János. Az idén első alkalommal átadott díjjal a Magyar Színház-technikai Szövetség a nyugalmazott szakember négy évtizedes, több teátrum színházi főmérnökeként, majd az Újszínház műszaki igazgatójaként végzett munkáját ismerte el.

A Díjátadó Gálán fellépet a Nemzeti Színház színészeinek zenekara, a Békéscsabai Jókai Színház művészei, a Fővárosi Nagycirkusz artistái, a Pesti Magyar Színiakadémia hallgatói, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és egy különleges, színházi divatbemutatóra is sor került, melynek során neves színészek egykori, legendás Nemzeti színházbeli szerepek jelmezeit mutatták be.

Szóljon hozzá!