ZETApress

hírportál

800 gyermek karácsonya

Gyermekkarácsony a főlépcsőnAz Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idén újra közösen szervezte meg az Országházi Gyermekkarácsonyt, melyre 800 hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket hívtak meg határainkon innen és túlról. Az előzményekről idekattintva olvashatunk.

23 magyarországi településről, valamint a Kárpát-medencéből, Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból, Horvátországból, Kárpátaljáról és Burgenlandból, összesen 12 határon túli településről érkeztek gyerekek. Utazásuk, szállásuk és étkezésük költségét a szervezők állták. Az ünnepség házigazdája Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki az Országház kulcsát Varró Tibor gyermek-házelnöknek átadva, egy napra átengedte a gyermekeknek a Ház termeit. A 800 gyermeket népszerű művészek, előadók karácsonyi műsora szórakoztatta. A négyórás program összesen nyolc helyszínen zajlott:

A parlamenti főlépcső színpadán fellépetek a Vígszínház művészei, akik a népszerű Pál utcai fiúk zenés darabból adtak elő részleteket. Mellettük Péter Szabó Szilvia és Vastag Csaba énekesek, továbbá Küttel Dávid zeneszerző karácsonyi dalokkal szórakoztatták a gyerekeket, Horti Zoltán mesemondó pedig a Jézus és Szent Péter a földön járnak című darabot adta elő. A főlépcső műsorát a Sirtos-együttes zárta, majd az előadás végén a fellépők a Kiskarácsony nagykarácsony című dalt a közönséggel együtt elénekelték.

A vendégek a Sirtos együttes zenéjére táncházban rophatták a görög táncokat, részt vehettek hangszer-bemutatós minikoncerten, megmutathatták legós kreativitásukat a Kockanapok kiállítás és játszóháznál, fotózkodhattak a kitelepült fotókabinokban, fújhattak óriásbuborékot, hajtogathattak vicces lufi-figurákat, kézműveskedhettek és az arcfestők szebbnél-szebb maszkokat varázsoltak rájuk. A gyerekek ügyességi Play Station játékokat is kipróbálhattak. A meghívottaknak idegenvezetők mutatták be az Országház nevezetességeit és megtekinthették az Országgyűlési Őrség dísz-őrségváltását.

Parlamenti elnökökA gyerekek több neves sportolóval: Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnokkal, Partics Katalin junior világbajnok öttusázóval, Wladár Sándor olimpiai bajnok úszóval, Verrasztó Evelyn Európa-bajnok úszóval, Verrasztó Dávid kétszeres világbajnoki ezüstérmes úszóval, Milák Kristóf Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, háromszoros ifjúsági olimpiai bajnokkal, Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, harmincegyszeres világbajnok kajakozónővel, Varga Dániel olimpiai és világbajnok és Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóval, Imre Géza világ- és Európa-bajnok párbajtőr-vívóval, Tringer László golf mesteredzővel, a Profi Magyar Golfszövetség alapító-elnökével, Baranyai Róbert magyar amatőr és profi golfbajnokkal, Czetl Fanni és Bánhidi Dániel kétszeres akrobatikus rock and roll világkupa győztes párossal is találkozhattak, akik jelenlétükkel, történeteikkel felejthetetlen élményt szereztek a gyerekeknek.

A négyórás programot a Madách Táncművészeti Iskola Bogármesék című táncjáték interaktív előadásrészlete tette még színesebbé.A program zárásaként Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, valamint a rendezvény támogatói a csíkszentdomokosi Fenyőcske Gyerekcsoport Ég a gyertya című adventi produkciója kíséretében osztották ki az ajándékokat.

Az idei karácsonyi rendezvényt támogatta: a BASF Hungária Kft, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az E.On Hungária Zrt, az Impact Communications Kft, a Magyar Pékszövetség, a METRO Kereskedelmi Kft, a Penny Market, a Smile Palacsinta, a Spar Magyarország Kft, a Szatmári Konzervgyár Kft, a KockaNapok Kft, a Videójátékbolt.hu és a műsorban fellépő vígszínházi művészek, Péter Szabó Szilvia, Vastag Csaba, Novák Péter, Küttel Dávid, a Sirtos-együttes és a Madách Táncművészeti Iskola.

Szóljon hozzá!