ZETApress

hírportál

Horváth-darab a Centralban

Kasimir és Karoline a CentralbanAlföldi Róbert Kasimir és Karoline-t rendez a Central Színházban. Ödön von Horváth közkedvelt darabja Stohl András és Bata Éva főszereplésével 2019. január 6-án vasárnaptól látható ? tudatta Tamás Dorka.

2019. január 6-án Vízkeresztkor mutatja be a Centrál Színház Ödön von Horváth egyik legismertebb darabját, a Kasimir és Karoline-t Alföldi Róbert rendezésében, Stohl András és Bata Éva főszereplésével. Mindenki sikít a hullámvasúton, zeng a sördal, szól a sramli és a valcer ? a müncheni Oktoberfesten. Mindenki szállni, mulatni, felejteni akar. Ahogy az este éjszakába vált, a szerelmesek elveszítik egymást, a piti bűnözők, élveteg milliomosok és széplelkű torzszülöttek részeg forgatagában.

Ödön von Horváth sírni-valóan gyönyörű balladája aktuálisabb, mint valaha. Az 1929-es gazdasági világválság milliók egzisztenciáját sodorta veszélybe, ki tudja, mit hoz a holnap. Kasimir éppen elvesztette a munkáját, Karoline pedig mintha túlságosan is sokfelé nézelődne a vásárban. Ahogy az este éjszakába vált, a szerelmesek elveszítik egymást, a piti bűnözők, élveteg milliomosok és széplelkű torzszülöttek részeg forgatagában…

Ödön von Horváth osztrák?magyar író 1901-ben született Fiumében és 75 éve: 1938-ban halt meg Edmund Josef von Horváth néven, melyet magyarul, Ödön von Horváthként használt. Származása nagyon foglalkoztatta. ? Van bennem valami magyar, horvát, német és cseh. Ez nem sok, ha arra gondolunk, hogy az Osztrák?Magyar Monarchiában kétszáz nemzetiség volt ? nyilatkozta. Műveiben szétrombolta a dráma szigorú kereteit és képek laza kapcsolatával helyettesítette. Az 1932-ben írt kilenc képből álló Kasimir és Karoline nép-színjátékának a Ballada, teli csöndes szomorúsággal, humorral enyhítve alcímet adta.

? Ödön von Horváth nagyon speciális, sűrített, ugyanakkor hézagos világot teremtett. Érezhetően szabad ember volt: a saját feje után ment. Nem akart kapcsolódni senkihez, semmilyen irányzatba nem állt be. Egy vékony mezsgyén haladnak az írásai: se nem abszurdak, se nem kis-realisták, kicsit szürrealisták. Szóval sajátos megközelítésük van, és komoly feladat eldönteni, hogy merre indulunk el vele ? nyilatkozta a darab rendezője. ? Számomra nagyon érdekes helyzet, amikor pontosan tudjuk, hogy valamit csak egy hajszállal kellene másképp csinálnunk ahhoz, hogy jó legyen nekünk, mégis képtelenek vagyunk úgy lépni. Vajon miért nem tudunk ellenállni a csábítóknak? De hiába látjuk magunkat kívülről ezekben a helyzetekben, mégsem cselekszünk helyesen. Ettől aztán a darab azt meséli el, hogyan engedjük el a boldogság lehetőségét ? tette hozzá Alföldi Róbert.

Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline című darabját Alföldi Róbert rendezésében, Stohl András, Bata Éva, Papp János, Cserna Antal, Varju Kálmán, Pálfi Kata, Szabó Simon, Borbás Gabi, Gats Éva, Szalay Olimpia és Endrédy Gábor szereplésével 2019. január 6-án mutatja be a Central Színház. Jelmez- és díszlettervezője: Kálmán Eszter.

Szóljon hozzá!