ZETApress

hírportál

Traviata Józsefvárosban

Amíg a Mamut mozi-komplexumban a Filmszemle vetítései zajlanak, a színházakban sem áll le az élet. Az Erkel Színházban ma délelőtt a Traviata című Giuseppe Verdi operát mutatták be Békés András rendezésében. A négyfelvonásos zenedráma szövegét ifjabb Dumas nyomán F. M. Piave írta. A zenekart Szabó Sipos Máté karigazgató vezényelte.

Az előadás kezdetén a MÁV ZRt. humánpolitikai igazgatója köszöntötte az 1700 bérlettulajdonost a 45-ik szezon három műből álló sorozatának nyitódarabja előtt. A vasút feladata nem csak a személy- és teherszállítás végzése, hanem a kultúra ápolása is, hangsúlyozta a színpadon.

A közönség az Erkel Galériában Balogh János grafikus rézhuzal alkotásait és Bacskay Csilla festményeit nézhette meg. A január végén megnyílt kiállításokat február 25-ig láthatják azok, akik jegyet váltanak a színház előadásaira.

A négy felvonást végül két szünettel játszották végig. A nézőktől a felvonások előtt és között aláírásokat gyűjtöttek a bezárásra ítélt Erkel Színház megmentése érdekében. Sajnos a Vasutas bérlet tulajdonosai gyakorlottak már ebben, hiszen a három bezárásra ítélt MÁV Kórház érdekében is napi csatákat kell vívniuk az egészségügyi kormányzattal szemben.

Tragédia, mint már annyiszor

Az előzmények után most lássuk a produkciót. Alfredo Germont (Berkes János) beleszeret Violettába (Kolonits Klára), a hírhedt félvilági nőbe. A halálosan beteg lány menekül a szerelmi kiszolgáltatottság és a mélyebb érzelmek elől, mégis rabja lesz a férfinak. Régi életmódját feladva szerelmével vidékre költözik.

Sajnos öröme nem tarthat soká. Három hónap elteltével Alfredo apja, Georges (Massányi Viktor) arra kéri őt, hogy családjuk jó hírének védelmében szakítson Alfredoval. A lány hatalmas áldozatot hozva enged a kérésnek, s elhagyja a szeretett férfiút. Ezzel őt is szörnyű fájdalomnak teszi ki.

Az olasz nyelvű előadás a színpad felett megjelenő magyar szöveggel remekül nyomon követhető. Romhányi Ágnes feliratai jól megérthetők, bár egy kicsit nehéz ? különösen az első sorokból ? a színpadra és a színpad fölé egyszerre figyelni. Fehér Miklós díszletei, Schaffer Judit jelmezei vonzzák a tekinteteket. Kár, hogy több néző a majd’ három órás előadás vége előtt távozott, mert el akarta érni vonatát.

Az utolsó felvonás elején már sejlik a tragikus vég. Az apa hiába bánja meg tettét, hiába vallja meg fiának, hogy ő szakította el szerelmük fonalát, a fiatalok egymásra találása már csak tiszavirág életű. Alfredo már csak Violetta halálos ágyához érkezik. Pár percig még beszélgetnek a fiatalok egymás karjaiban, majd a beteg asszony holtan rogy le a padlóra. Tragédia történt megint, mint az operákban annyiszor?

A Vasutas bérlet további két előadásaként március 11-én Verdi Aidáját, majd május 19-én Kacsóh Pongrác János vitézét láthatjuk. Csak remélhetjük, hogy ősztől, a 46-ik bérleti szezonban újra remek operáknak tapsolhatunk Józsefvárosban, mert az Erkel Színházat sikerül megtartani az operabarátok nagy-nagy örömére.

Szóljon hozzá!