ZETApress

hírportál

Generációk találkozása a MŰPÁ-ban

Fesztiválnyitó gálaesttel vette kezdetét a Nemzeti Kulturális Alap megalakulásának 25. évfordulója alkalmából elindított ünnepi rendezvénysorozat tegnap este a MŰPÁ-ban. A 25 év, 25 nap, 25 esemény című fesztiválon a Nemzeti Kulturális Alap szerteágazó tevékenységével ismerkedhetünk meg az ország számos pontján szeptember 23-a és október 17-e között.

Műfaji sokszínűség jellemezte a vasárnap esti műsort, melyben a Nemzeti Kulturális Alap első évében: 1994-ben támogatott előadó-művészeti területek egy-egy képviselője lépett fel a jelenlegi pályázói kört képviselő ifjú tehetségekkel közösen. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetben köszöntötte a gálaest résztvevőit, majd a 25 éves intézmény nélkülözhetetlen kulturális tevékenységét méltatta. Fotóink Bartos Gyula felvételei.

A szeptember 23-i fesztiválnyitó program gondolata a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) jellemző műfaji sokszínűség jegyében született meg. Fellépett Molnár Piroska, Marjai Lili Anna, Brasch Bence, Novák János, Bíró Eszter a Lóci Játszik zenekarral, Novák Péter a Felszállott a páva! fiatal tehetségeivel, a Vashegyi György vezette Orfeo zenekar a Purcell kórussal, a Győri Balett, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Sarjú Banda. A fesztivál előzetese idekattintva olvasható.

A szeptember 23-a és október 17-e között 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel zajló ünnepi fesztiválon az NKA valamennyi kollégiuma önálló programmal ünnepel, amelyek Budapest mellett az ország különböző kis- és nagyvárosaiban valósulnak meg, de több eseménynek is határon túli település ad otthont. A programsorozat ? mely a Családok évéhez szintén kapcsolódik ? célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét és eredményeit, valamint a kulturális élet azon területeit, ahol az Alap működésének köszönhetően maradandó értékek, alkotások, művek születhettek és születnek ma is.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uCGNMNsFK8Y[/youtube]

Az elmúlt negyedszázad során az NKA több mint 2200 pályázatot hirdetett meg, melyre közel 40 ezer pályázótól összesen 240 ezer 032 pályázat érkezett. A 25 éves kulturális intézmény 155 ezer programot támogatott és közel 172 milliárd forint támogatást ítélt meg, amelyek közül 13 ezer határon túli pályázónak összesen mintegy hatmilliárd forint forrást biztosított. Az NKA25 fesztivál részletes programjai weboldalukon, valamint érdekességek és kulisszatitkok Facebook-oldalukon olvashatók. Programjai megtalálhatók az NKA25 Fidelio különszámban is.

Szóljon hozzá!