ZETApress

hírportál

Maguk készítik a védőhálót

Egy hét óta, mint megírtuk, új műsor fut a Fővárosi Nagycirkuszban. Az artisták nem az utcáról esnek be a manézsba, hanem az Artistaképző Iskolában tanulják a szakmát. Néhány éve ellátogattam hozzájuk. A Városligeti fasori edzőteremben hattagú csoport gyakorolta a levegőszámot. Az egyetlen hölgy, a 16 esztendős Tomkó Andrea volt, tőle kérdeztem, hogyan került a pályára?

Családunkban nincs artista, engem mégis kiskoromtól vonzott ez a pálya. Rokonaim élnek Budapestén, minden évben itt nyaraltam, s amikor elmentünk a cirkuszba, mindig elképzeltem magamat a manézsban, válaszolta. Az általános iskolában 6 évig szertornázott. Őt is szigorú diétára fogták. Könnyűnek és laza izomzatúnak kellett lennie. Akkor szerette meg a gyümölcsöket és zöldségeket. Már tízéves korában szeretett volna az artistaképzőbe kerülni, de a szülei nem engedték felvételizni. Azt mondták, nem is indul képzés. Egy évvel később tévéhirdetésben hallotta az iskola felhívását. A nagymama beszélte rá a szülőket, engedjék, ha már ennyire oda van érte.

Az artistaképzőben csak a szakmai tárgyakat tanulják, a gimnáziumba délután megy Andi, ahol este hatig ül a padban. Ott okítják a cirkusz-, zene- és művészettörténetre, valamint az érettségihez szükséges alaptantárgyakra. Két kötelező nyelvként a németet és az oroszt választotta. Három éve lettem a levegőcsoport tagja, 1989-től tanuljuk humoros deszkaszámunkat, mondta. Egy szám begyakorlása általában három évet vesz igénybe. A védőhálót ? a fellépés előtt ? magunknak készítjük. Az életünk függ tőle, ezért nem is bízzuk senkire. Reggel nyolctól két órát a Hungária körúti próbateremben gyakorolok, a fasori teremben délben kezdem újra a munkát, újabb két órán át, Deltai Károly tanár úr irányításával.

Svájciakat is fogad az artistaképző

Csak magyar hallgatóik vannak? ? kérdezem Szakáts Ildikót, az iskola igazgatóját. Van hat svájci is, válaszolt. A külföldiek érettségi után érkeznek. Négyszáz dollár a tandíjuk, s németül oktatják őket a régi artisták. Azt tanulnak a pénzükért, amit akarnak, de figyelmeztetjük őket, ha egy szám nem megy nekik, és váltaniuk kellene?

Didier Dvorak két esztendeje érkezett Svájcból. Zsonglőr lesz. Angolul, franciául és németül beszél. Ismerőseim ajánlották a budapesti iskolát, hiszen Svájcban nincs hasonló képzés. A Dimitri Iskola ? a névadó valaha híres bohóc volt ? inkább a varietéknek képez művészeket ? mondja.

A külföldiek három évre jönnek, de ha igénylik, további egy évig még maradhatnak. Didier is így tesz. Reggeltől estig gyakorol. Ha végez, visszamegy Svájcba, majd bejárja a világot. A jövő héten egy olyan idős artistanőről írok, akinek ez már rég sikerült.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Emlékek a kupolából
  2. ZETApress » Átszervezték az artistaképzést

Szóljon hozzá!