ZETApress

hírportál

Esterházy és Haydn

Esterházy Péter Kossuth-díjas író Harminchárom változat Haydn koponyára című színművének ősbemutatójával zárul pénteken a Bárka Színházban a Haydn Év 2009 rendezvénysorozata ? tudtuk meg Budán, a tegnapi sajtótájékoztatón.

A zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda által koordinált és támogatott 89 rendezvényre és 15 fesztiválra országszerte mintegy 38 ezren látogattak el az év során. Fertődön az előző évhez képest a koncertlátogatók száma hozzávetőlegesen 75%-kal nőtt.

A szervezők az Adjon még öt percet Haydnnak című akcióval búcsúznak a Haydn Évtől, amely során az az Accord Quartet a politikai és üzleti világ azon személyiségihez látogat el Haydn zenéjével, akik vállalták, hogy munkájuk mellett, néhány ?Accord? erejéig, szívesen szánnak 5-10 percet Haydn zenéjére.

Holnap láthatja először a közönség Esterházy Péter Kossuth-díjas író Harminchárom változat Haydn koponyára című színművét, melyet a szerző a Bárka Színház és a KLASSZ Zenei Iroda közös felkérésére írt. Haydn és Esterházy, a két név immáron több mint kétszáz éve összetartozik. Esterházy ?Fényes? Miklós meghívására a ?szimfóniák atyja? és a vonósnégyes megteremtője mintegy 30 évig alkotott a magyarországi Fertőd-Eszterházán.

A zeneszerző-zsenit halála után Bécs egyik peremkerületében helyezték ?végső? nyugalomra, majd az Esterházy család 1820-ban exhumáltatta, hogy földi maradványait a család egykori várkápolnájában, az eisenstadti Bergkirchében helyezzék el. A koporsó felnyitásakor azonban észrevették, hogy hiányzik Haydn koponyája. Mint utóbb kiderült, az értékes főt a herceg egyik titkára ? a koponyatan híve ? tulajdonította el, amit hosszas hányattatások után csak 1954-ben temettek Eisenstadtban Haydn földi maradványi mellé. Ezen a történeten alapul, sok-sok (Haydn) zenei betéttel, Esterházy drámája, melyben ? Göttinger Pál rendezésében ? Haydnt Benedek Miklós, a herceget Kálid Artúr, a zeneszerző édesanyját pedig Lázár Kati alakítják. Az előadás a holnapi ősbemutató után idén még 21-én, hétfőn és 26-án, szombaton is megtekinthető a Bárka Színházban.

Az évzáró sajtótájékoztatóra az MTA Zenetudományi Intézet mintegy 450 m2-en berendezett Joseph Haydn és Magyarország című kiállításának kulisszái között került sor, amely 2010. március 31-éig várja a látogatókat. Miután Spányi Miklós megszólaltatta Haydn D-dúr szonátáját Magyarország egyetlen eredeti, XVIII. századi fortepianóján, Schneider Márta kulturális szakállamtitkár elmondta, hogy a Haydn Év 2009 során a szervezők az általuk kitűzött célokat elérték. Fertőd-Eszterháza ismét visszanyerhette központi szerepét a régi zene terén, amelyet a tavalyi évhez képest 75%-al megnövekedett nézőszám is bizonyít.

Haydn muzsikája a fiatalokhoz is elért, így a fiatalabb generációk is megismerkedhettek a bécsi klasszika nagy mesterével a Haydn Maraton és a Csoki koncertek 2009 rendezvényein. Joseph Haydn nemzeteken átívelő szerepét bizonyítja, hogy a Haydn Év során több európai szintű együttműködés alakult ki. Így minden bizonnyal hagyományteremtőnek mondhatjuk a KLASSZ-MR Fesztivál és a Vendégségben Eszterházán fesztivál koncertsorozatát, mely utóbbin az Eisenstadti Ünnepi Játékok, a mecheleni Haydn-biennále és a brühli Haydn Fesztivál mellett a Visegrádi Országok kiemelkedő előadói is bemutatkoztak egy közös koncerten.

Az év során a szervező Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda szervezői munkájának köszönhetően országszerte 15 város 36 helyszínén 89 rendezvény, 15 fesztivál és számos kiállítás valósulhatott meg. A rendezvények látogatottsága átlagosan 76%-os volt ? foglalta össze a Haydn Év 2009 eredményeit a szakállamtitkár asszony.

Erdődy Orsolya, a Hungarofest Nonprofit Kft. Klassz Zenei Iroda vezetője azt hangsúlyozta, hogy a Haydn Év 2009 záró-Accord kampánya során Haydn muzsikája felcsendülhetett a Parlament falai között, a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága ülésén, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium miniszteri értekezletén, több napi és hetilap szerkesztőségében, valamint a Magyar Vöröskereszt irodájában is. Kiemelte, a KLASSZ Zenei Iroda a Haydn Év sikerein felbuzdulva 2010-ben két zeneszerző-zseni, Gustav Mahler születésének 150. és Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóján is hasonlóan érdekes programokkal várja majd a közönséget.

Szóljon hozzá!