ZETApress

hírportál

Records ötvözet

Ősszel az EMI és a Hunnia Records ? ötvözve a multinacionális cég ismertségét, megbízhatóságát, piacorientáltságát és a kisebb kiadó gyorsabb reagálását a zenei műfajok változásaira ? különleges együttműködés keretében létrehozott egy közös jazz és klasszikus labelt.

Az új label célja a hazai zenei élet széles spektrumának bemutatása, új tehetségek, kevésbé ismert előadók, műfaji kategóriákat feszegető és rétegzenei művek megjelentetése ? tudtuk meg a minapi sajtótájékoztatón, ahol Lantai József fényképezett.

Szekeres Judit az EMI képviseletében elmondta, be fogják vetni minden energiájukat, hogy itthon, és külföldön is népszerűsítsék a magyar jazz zene és zenészek jó hírét, mert úgy gondolják ez a zene az egyik legjobb exportcikk. Hitvallásuk és céljuk több olyan kiadványt megjelentetni, amelyek sikeresek lehetnek a világ bármely részén.

Hunka Róbert a Hunnia Records igazgatója tréfásan megjegyezte, az egybekelésnél nem a hozomány volt a fontos, hanem az, hogy a kiváló magyar zenészeknek legalább olyan lehetőséget biztosítsanak, mint bárhol a világon.

Több muzsikus is jelen volt az ünnepélyes keretek között történt együttműködési bejelentésen ? Szőke Szabolcs, Csepregi Gyula, Karafiáth Orsolya, Nagy János, Patricio Baeza ? és hozzászólásaikban mindannyian egyet értettek, hogy a magyar zenészek kiválóak és abszolút exportképesek.

A Kiadók az együttműködés keretében hiánypótló kiadványokat jelentetnek meg. Idei kiadványaik Kolonits Klára: Liszt-dalok, Szőke Szabolcs: 60. születésnapi koncert, Karafiáth Orsolya: A fekete macska, Patricio Baeza: Huracán. Rangsorolás nélkül megemlítenék néhány tervezett és már megjelent kiadványt: Koala Fusion: Vízenjárás, Walking on the Water.

Pozsár Máté zongorista az együttes tagja így vall magukról: ? A Koala Fusion zenekar a szabad improvizációkkal tűzdelt experimentális zene mentén próbálja saját hangját megtalálni. ? Ehhez hívták segítségül ifjabb Kurtág Györgyöt. Első találkozásuk felvételei és a zenekar önálló, erős kompozíciókon alapuló zenéi hallhatók egymás mellett egy lemezen. Kompozíciókról van szó ugyan, megírt, átbeszélt, kigyakorolt részek összességéről, a hallgató mégis szabad zenét hall, a játékosok a kompozíció mentén improvizálnak.

A Kurtág Györggyel közös, spontán szabad improvizációk során a zenészek önkéntelenül is kompozíciós eszközökbe kapaszkodva értik meg egymást és alakítják a zenét, így a rögtönzött darabok szervezetté válnak. A felvételeken az utat kereső zenekar megpróbál ugyanazon célhoz eljutni a kompozíció, Kurtág György segítségével pedig az improvizáció irányából.

Nagy János Trio: Állatkert / Zoo

Hunka Róbert Zoltán a Hunnia Recordstól az alábbiak szerint jellemezte a Triót: A zongorista Nagy János egyebek közt a Free Style Chamber Orchestra művészeti vezetője és a European Mantra billentyűse. 1995-ben Vilniusban a Nemzetközi Szóló zongora versenyen második, 1996-ban a Krakko Jazz Juinors versenyen 1. helyezést, egy évvel később a Getxo Nemzetközi Jazzfesztiválon a Legjobb szólista-díjat, 2003-ban pedig az Év hangszeres szólistájaként eMeRton-díjat nyert. 2005-ben Artisjus-díjat vehetett át.

Szappanos György basszusgitáros pályája kezdetén Babos Gyula zenekarában játszott, majd többek közt a Tátrai Bandet, majd a Boom ? Boom együttest erősítette. Mohai Tamással és Hirlemann Bertalannal megalapították a legendás Háború együttest, tavaly eMeRton díjat kaptak. 2003-ban hozta létre saját jazz-rock zenekarát Full Playback néven. Nagy Jánossal közel tíz éve játszanak együtt különböző formációkban.

Banai Szilárd 1978-ban született Cegléden. Zenei pályáját szülővárosában kezdte csellistaként. Több év csellótanulás után kezdett el dobolni, amihez erős ösztönzést adott édesanyja ütőtanári hivatása. Budapesten, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzdob szakán diplomázott kitűnő eredménnyel. Az új felállású trió zenéjét nehéz lenne szavakkal leírni. Hasonló az eddigiekhez, miután a számok többségét itt is Nagy János írja. Más, hisz mások a zenészek, mások a hangszerek. A szabadság, a felszabadultság, a zene öröme változatlan. A Triónak ez lesz az első lemeze.

Kolonits Klára: Liszt-dalok / Liszt Songs

Énektanulmányait magánúton, Schultz Katalinnál kezdte, majd 1995-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola budapesti Tanárképző Intézetének magánének szakán, Forrai Zsuzsa irányításával. Későbbi énekmesterei Ionel Pantea és Anne Reynolds voltak. Pályfutása során a Debreceni Csokonai Szinház (vendégként), a Szegedi Nemzeti, illetve Szolnoki Szigligeti Színház, majd a Budapesti Operett Színház tagja volt, 2002-től a Magyar Állami Operaház tagja.

Elnyerte az 1997-es III. Budapesti Nemzetközi Énekverseny 2. díját, az 1997-es olaszországi Toti dal Monte énekverseny különdíját, a 2000. évi Magyar Rádió énekversenyének 1. és Különdíját, a 2003 évi Nemzetközi Haydn-énekverseny 2. és Különdíját. 1999-ben szerepelt a Duna TV Kolozsvári operamesék című sorozatában. 2005-ben Kékszakállú Juditját énekelte Bartók operájának filmváltozatában.

Rendszeresen fellép kortárs és klasszikus oratóriumok szólistájaként. Most megjelent lemezén ? melynek zenei rendezését Wilheim András zenetudós vállalta ? Liszt Ferenc francia, angol, német szövegekre írt dalait s az egyetlen magyar nyelvű darabját adja elő ? írja Dinnyés Dániel az ismertetőjében.

Patricio Baeza Band: Hurrikán / Huracán

Szabó Kata, Patricio management rövid ismertetője a szerzőről: Patricio Baeza Barrera a chilei Chillán városában született. Tizenkét évesen, 1975-ben került Magyarországra családjával, azóta itt él. Az elhatározás, hogy hivatásának a zenét választja, 1988-ban érett meg benne, miután hosszú idő után először látogatott haza Chilébe. Az otthon töltött bő fél esztendő élménye alapvetően határozta meg további pályafutását. Ekkor ébredt rá arra, hogy a zene és az együttzenélés nélkülözhetetlen örömforrás az emberek számára, aminek szolgálata a legszebb hivatás.

Chilei tartózkodása alatt több neves zenésszel került kapcsolatba. Chiléből való visszatérése után megalakította a Patricio Baeza Bandet, melyben a legkiválóbb magyar zenészek szerepelnek. A Patricio Baeza Band latin hangzásvilágú popzenét játszik. Műsoruk nagy részét Patricio szerzeményei adják, de játszanak ismert slágereket is.

A szólógitáros-énekes mellett három fúvós (szaxofon, harsona és trombita), egy bőgős, egy klasszikus dobos, egy konga-dobos és egy zongorista alkotja a zenekart. A jazz-zene kedvelőinek mostantól érdemes lesz figyelemmel kísérni az EMI/Hunnia Records megjelenéseit ? tudtuk meg Lantai Józseftől, aki a felvételeket is készítette.

Szóljon hozzá!