ZETApress

hírportál

Súlyzók helyett zongora

Medgyesi Zsolt 1Medgyesi Zsolt zongoraművész nem látogat többé edzőtermeket, mert veszélybe került kezei épsége! ? tudatta Benkovich Adrienn, PResston PR. Januári fellépéseiről idekattintva olvashatunk.

Attól eltekintve, hogy 25 éves kora dacára máris több hazai és nemzetközi elismerést a magáénak mondhat kiemelkedően tehetséges zongoraművészként, Medgyesi Zsolt olyan, mint bárki más a korosztályából. Szabadidejében szívesen kirándul, fut, néha sziklát mászik, vagy különleges hobbiként egy Boeing 737-es repülőgép szimulátorát építi. Közben vigyáz magára testileg-lelkileg, bár előfordult már vele, hogy egészségmegőrzése hajszál-híján rosszul sült el!

A fiatal művésznek a tavasz minden évben rengeteg inspirációt ad ahhoz, hogy még lelkesebben találkozhasson nap mint nap a zenével. Ilyenkor sem gyakorol kevesebbet, sőt, a hosszabbodó nappalok csak még pozitívabb lelkiállapotba hozzák. Jelenleg gőzerővel készül diplomakoncertjére, nemzetközi fellépések is várják, ezekhez pedig igyekszik hozzájárulni a testi és a mentális egészségének fokozott megőrzésével is. ? Én a helyes táplálkozásra mindig is odafigyeltem. Nagyon szeretek főzni, családi körben, ünnepek idején ez szokott lenni az én hozzájárulásom a tennivalókhoz. Eddig mindig elfogyott, amit főztem! Legtöbbször olyan ételeket készítek, illetve eszem, amik segítenek abban, hogy a különféle betegségeket minimalizáljam ? magyarázta a fiatal pianista.

A 8 éves kora óta zongorázó Zsolt olyan időtöltésekbe nem megy bele, amik közvetlenül veszélyeztetnék az ujjai, a keze épségét. Igaz, nagyon szeret barkácsolni, és évekig tollasozott is, ám az már kiderült, jobb, ha az edzőtermeket nem látogatja! ? Amikor a barátaimmal lementem az edzőterembe, és mind elkezdtünk súlyokat emelgetni, én rögtön éreztem, hogy túlzottan befeszülnek az izmaim! Ez nagyon káros a zongorázásra nézve, hisz ott az összes izomnak lazának kell lennie, így azonnal felhagytam a dologgal. Szerencsére, még sosem fájtak az ujjaim, a kezem, sok gyakorlás után sem, gondolom, az egészséges étkezéssel a szervezetem kap annyi tápanyagot, vitamint, hogy ne legyen ezzel gond ? mesélte Zsolt.

A könnyed és virtuóz előadásmódjáról ismert zongorista már számtalan nívós koncertet adott, országos- és nemzetközi díjak tulajdonosa. Magyar Zeneművészet kategóriában Junior Príma-díjjal jutalmazták, a bécsi Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen pedig első helyezést ért el. Legutóbb a Művészetek Palotájában kápráztatta el a közönséget, és számos fellépés várja idén, nemzetközi szinten is. Zsolt a fellépésein kotta nélkül játszik, memóriáját külön nem edzi, inkább a pontos koncentrációra helyezi a hangsúlyt. Zsoltot igazolja az, hogy már tanulmányok is kimutatták: a zongorázásnak, illetve a hangszeren való játszásnak több jótékony hatása van, például fokozza a koncentrációt, serkenti az agyműködést, egy zenedarab megtanulása segít fejleszteni motivációs és türelmi készséget, valamint az érzelmi intelligenciát, ezek pedig az élet egyéb területein is hasznunkra válhatnak.

Medgyesi Zsolt 2? Fontos, hogy amikor gyakorolok, körülöttem nyugalom és csend legyen, ne zavarja semmi az összpontosítást. Ennek érdekében rendszeresen szoktam ? leginkább esténként ? meditálni. Számomra a napi 7-8 óra alvás is elengedhetetlen, főleg koncertek előtt. Erre mostanában fokozottan szükségem is lesz, mivel április 14-én Münchenben a Bach Kórust kísérem, május végén pedig két itthoni kollégámmal Japánban lépünk fel, kamarakoncerten. A kettő között pedig, május 15-én lesz a diplomakoncertem, amire különösen izgatottan készülök. Mindenkinek fél órás koncertet kell adnia, ez egyfajta összegzése lesz az elmúlt éveknek, amit az évfolyamtársaimmal a Zeneakadémián töltöttünk. Én hónapokkal ezelőtt tudtam, mit fogok majd játszani ezen a nem mindennapi koncerten! ? árulta el a művész, akinek diplomakoncertjét bárki ingyenesen megtekintheti a Zeneakadémia Vörösmarty utcai épületében.

Szóljon hozzá!